Ishrana i pospanost – ima neka tajna veza?

Koliko ste puta čuli ili možda sami osetili da vam ishrana utiče na kvalitet sna? Da se nekada u trenucima stresa ili rastrojenosti prejedete nekvalitetnom hranom i onda se budite razdraženi i stalno vam padaju kapci?

Jedna studija u Australiji je dokazala na naučnoj bazi ovu vezu!

Odnosno, australijski naučnici su dokazali da visok unos zasićenih masnih kiselina i ugljenih hidrata povećava rizik od dnevne pospanosti, dok proteini potencijalno mogu smanjiti tu pospanost.

Promenom nutritijenata u ishrani, tako da je količina unesenih kalorija jednaka u oba slučaja, se težilo na otkrivanju međuzavisnosti makronutritijenata i dnevne pospanosti. Studija je bazirana na studiji iz 2010. godine, kada je 1590 Australijanaca starosne dobi između 18 i 90 godina trebalo da da informaciju o dnevnom unosu hrane, odnosno o tome koliko i koju vrstu hrane konzumiraju.

Jedno od otkrića je kako ljudi u proseku unose količinu kalorija koja je preporučena za njihovu starosnu dob i masu. Otkriveno je da se pospanost javljala kod onih čiji je unos ugljenih hidrata i zasićenih masti bio povećan, a proteina smanjen. Upravo je to dokaz o vezi između ishrane i stanja organizma, tačnije spavanja!

Takva spoznaja od velike je važnosti i za pojedine poslove, poput vozača kamiona. Veoma je važno da ljudi osveste koju hranu jedu i kako ona utiče na njihov organizam da bi se svi potencijalni nesrećni slučajevi sveli na najmanju moguću meru.

Takođe je otkriveno kako je povećan unos proteina obrnuto proporcionalan preteranoj dnevnoj pospanosti, iako je potrebno sprovesti dodatne studije koje bi se bavile isključivo tim pitanjem da bi se dobio nedvosmisleni zaključak.

A zaključak istraživanja je da bi ljudi trebali smanjiti dnevni unos zasićenih masti i ugljenih hidrata, dok bi trebalo povećati unos proteina radi vlastitog zdravlja. Ne samo da tako smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, nego se i raspoloženje generalno popravlja! A nekad je ono pola zdravlja. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *