Kosa leprša, kosa blista (iako je zima)

kosa-leprsa-zimiDrage moje dame, kako ste? A šta vi radite sa kosom zimi? Da li ste nekad imale onaj ružan osećaj da šta god radile kosi ona izgleda beživotno? Da ne želi da se „ponaša“ onako kako se vama sviđa i sl. Svi mi imamo te probleme. Evo, ja prva trenutno ne znam šta se poslednjih meseci dešava sa mojom kosom. Frizer mi se čudio prilikom prethodne posete jer je jedva uspeo da me isfenira. Prvo što mi pada na pamet je vlaga i smog. Dakle, ta dva u kombinaciji, i to u gradskoj sredini, mislim da bi svaku pa i najlepšu kosu učinile beživotnom. Pa centralno grejanje i klimatizacija. Ne pomažu šamponi, kondicioneri, UV filteri, soli. Jok!

Kosa može da vam izgleda čudno ili bude komplikovana za friziranje čak i zbog hormonskih promena u vašem telu i mesečnog ciklusa a dodatno pod uticajem faktora kao što je smena godišnjih doba. Ako ste sigurne da ste šampon dobro izabrale i dodatni razlog da poverujete da nije samo šampon u pitanju. Klimatske promene. Zašto je zima posebno problematična? Suvo i hladno pa još kad vetar razduva! Kosi takav „tretman“ nikako ne prija. Anonimna anketa 1000 ljudi stiliste u jednom britanskom frizerskom salonu, pokazala je da čak 95% ljudi tvrdi da pati od nekog problema vezanog za kosu, živosti, stila i energije kose tokom mračnih zimskih meseci. Ipak, postoje opšti tipovi kose i oni se uglavnom svode na suvo, masno i mešovito. Ponekad je zaista teško odrediti pa smo svi nekako skloni da verujemo da je mešovito.

Sigurna sam da različiti proizvođači preparata za negu jedva čekaju da vam objasne da je baš njihov specijalni sastojak izašao iz laboratorije odličan za vašu kosu. Eksperimentišite. Probajte organsko ili 100% prirodno, ako ste u mogućnosti. Poslušajte recept naših baka. Stavite jaje na kosu. Takve stvari sigurno ne škode, premda se mogu i pojesti i na taj način će, kroz organizam, činiti dobro i vašoj kosi zbog neophodnih proteina. Kao i koži i noktima. Vitamin E i Omega 3 masne kiseline kojih ima u hrani kao što su različite vrste semenki, koštica, (bademi, orasi) i sve vrste ribe. Neko koristi onaj šampon kopriva, breza, kamilica od pola litre kojima možete oprati kadu ili sudove. Ja lično ih ne volim, ali nekome prijaju. Ipak, mislim da je vredno investirati u neki brend šampona srednje cene koji i dalje možete nabaviti u supermarketu, ali nemojte kupiti prvu stvar koja vam „padne“ pod ruku, već malo istražujte.

Verovatno ste se već načitale tekstova o nezi kose, ne sumnjam da niste. Zato ću ovde pokušati da ukažem samo na stvari o kojima možda niste razmišljale. Danas imamo toliko opcija da je ponekad nemoguće odrediti šta je za koga najbolje. Možemo se time posebno baviti u nekoj od narednih tema.

  1. Obratite pažnju na to da li vam je teme suvo, masno ili sklono perutanju.

  2. Tekstura kose je drugi faktor. Da li vam je dlaka tanja, deblja, sklona krzanju, ravna ili kovrdžava.

  3. Pošto se dlaka sastoji pretežno od proteina i vode, važno je zimi održavati tu vlažnost. Ne perite kosu svaki dan jer onda spirate važne prirodne masnoće koji štite vaš skalp i kosa postaje još beživotnija.

  4. Koristite balzam koji se ne ispira, pažljivo se raščešljavajte, a nekoliko puta mesečno stavite pakovanje na kosu koje takođe određujete prema tipu kose. Kosa bi trebalo da zablista.

  5. Pokušajte da tuširate samo kosu (nikako glavu i teme!) skoro hladnom ili jedva mlakom vodom. Vruća voda uništava dlaku i dodatno urušava vlažnost.

  6. Ako morate da koristite fen, posle toga poprskajte kosu tečnim serumom koji se ne ispira. I nemojte nameštati regulator toplote na najjače.

  7. Statički elektricitet od grejanja na struju šteti i vašoj kosi. Osim što je dosadno i „pecka“, isušuje dlaku. Stavite bokal vode ispod grejnih površina radijatora ili peći i vazduh u prostoriji će biti ujednačeniji.

To bi bilo to za ovo izdanje, drage moje. O svakoj od ovih tema može se raspravljati ponaosob jer smo otvorile sezonu mnogih pitanja i odgovora o nezi kose.

Budite dobre, lepe i nasmejane i ako vam kosa leprša na ovom zimskom vetru, neka bude lepo negovana.

Pozdravlja vas

Milica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *