Vitaminska bomba – cvekla

Cvekla
Photo credit: timsackton / Foter.com / CC BY-SA

Počela je sezona spremanja zimnice. Ili kako bih ja nazvala taj period: vikenda bez. Jeste da provedemo ceo dan u kuhinji spremajući, ili u mom slučaju pomažući oko priprema svih salata, ali „it's worth it”. Miris šargarepe, karfiola, kupusa i pečene paprike se šire kućom i podsećaju nas na zimu koja nailazi. Posvetiću se povrću, ženskog roda, koji nikako ne treba izbeći kao sastojak za zimnicu. Postaću ekspert za voće i povrće. Biću poznata kao „devojka za voće i povrće”. No, da se vratim današnjoj temi. Dakle, predsatvljam vam cveklu.

Ne znam da li ste ljubitelj cvekle, ali ja je prosto obožavam. U svim oblicima, mada ih nisam toliko probala. Dok ste bili deca sigurno su vam bake i mame govorile da jedete cveklu jer je dobra za krvnu sliku. A da li je to stvarno tako i zbog čega? Hajde da vidimo.

Kao i ostalo voće/povrće, sadrži veliki broj vitamina i minerala. Ali najpoznatija je jer sadrži visok procenat gvožđa, što je čini izuzetno bitnom naminicom za anemične odnosno slabokrvne osobe. Od vitamina koji se nalaze u njoj, ubedljivo prednjači vitamin B (B1, B2, B12…). Poznata je kao biljka koja može da „popravi sve što je u organizmu pokvareno”. U dve reči – vitaminska bomba. Hm, mislim da je zaslužila poseban tekst.

Zanimljiva je upotreba cvekle kao maske za lice. Sok od cvekle je dobar za hidrataciju lica i za uklanjanje mrtvih ćelija. Antioksidanti koji se nalaze u njoj pomoćiće vam u borbi protiv starenja. Nemojte se čuditi ako nakon ove maske vaše lice bude crvenije nego obično. Zbog boje ovog povrća rumenilo će se duže zadržati, pa vam preporučujem da masku nanesete  pred spavanje.

Buduće mame, obratite pažnju! Česta je pojava nedostatka gvožđa kod trudnica i zato se preporučuje cvekla kao povrće koje pomaže i mami i bebi. Koristi se i kao dodatak u ishrani beba od 8 meseci, u sokovima i kašicama sa krompirom i šargarepom. (Pre pripreme, obavezno se konsultujte sa doktorom.) Više o pravilnoj ishrani tokom trudnoće saznajte ovde.

Mene posebno oduševljava njena boja. Ciklama-crveno-pink boju cvekla može da zahvali „antocijanu” koji pozitivno utiče na našu krv i obnavlja je. Spomenula sam da je vitaminska bomba, koja suzbija prehlade i tera viruse koji su na svakom ćošku. Ako imate problema sa visokim krvnim pritiskom, cvekla je povrće koje će vam pomoći u borbi s tim. Osobama sa niskim krvnim pritiskom se ne preporučuje konzumiranje ovog povrća. Takođe, budite obazrivi koji deo cvekle jedete. Jestiv je samo koren cvekle. Ukoliko obožavate ceđene sokove, sigurno će vam se dopasti cvekla u kombinaciji sa ceđenom narandžom, šargarepom i jabukom.

Na pijacama je stalni gost u toku cele godine. Prilagođava se svim temperturama, ali joj najviše odgovara da stoji u frižideru. Može da se peče u rerni, ali i najlekovitija je kada se jede živa (uh, što ovo zvuči vrlo oštro).

Moja mama je priprema na vrlo jednostavan način. Jedemo je sveže ubranu. Direktno kupljenu sa pijace, očistimo je i izrendamo na najsitnije listiće. Posle toga su vam dlanovi crveni i potrebno je vreme da se skine ciklama boja, ali sve se to zaboravi kada je iznesete na sto. U izrendanu smesu dodajemo isceđen limun, kašičicu šećera (kako bi ublažili kiselinu) i voilà! Salata je spremna. Probajte i vi!

Do sledećeg povrća, pozdrav! 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *