Koliko nam je proteina zaista neophodno?
Proteini – prva stvar koju čujemo kada neko izrazi želju da se pozabavi vežbanjem, svojom muskulaturom ili regulisanjem dijetetskog režima. Toliko su postali popularni da se sada prodaju u formi krofni, čokoladica, napitaka…
Zašto proteini? Oni su sačinjeni od amino kiselina, koje su nam potrebne za izgradnju kosti i mišića, ali i za druga jedinjenja kao što su enzimi i hormoni.
Naučnici i nutricionisti su saglasni oko okvirne cifre od 0.8 grama po kilogramu telesne težine svakog dana, i ova cifra ugrubo važi za 97-8% zdravih pojedinaca. Dakle, osoba od 75 kilograma bi trebalo da pojede oko 60 grama proteina dnevno.
Ali, i ovde variraju cifre – npr. sugeriše se da oni starosti preko 65 godina treba da konzumiraju nešto više proteina, budući da metabolizam zbog starenja teže pretvara hranu u nove proteine potrebne telu. Budućim mamama se takođe preporučuje viši proteinski unos.
A onda se postavlja pitanje – kada jedete te proteine? Ljudi bi trebalo da konzumiraju hranljive materije tokom celog dana, umesto, primera radi, jednog odrezaka za večerom ili šejka. Na taj način je veća verovatnoća da će vaše telo pretvoriti sve što jedete u svoje korisne komponente. Ovu strategiju je možda lakše ostvariti nego što mislite. Zrna, semena, pa čak i povrće ima proteine.
Proteinima je potrebno duže da se svare nego ugljenim hidratima, što vam pomaže da se osećate sito, a takođe podstiče vaše telo da luči crevni hormonski peptid YY, koji smanjuje glad. Kada unesemo proteine u oko 30% dnevnih kalorija, prirodno ćemo jesti manje!
Konzumiranje više proteina kako starimo može pomoći da održimo mišiće i sprečimo osteoporozu.
Proteini su važna komponenta svake ćelije u telu. Koriste se za izgradnju i popravku tkiva, i formiraju gradivne komponenete kostiju, mišića, hrskavice, kože, krvi, kose i noktiju. Nedostatak proteina, uzrokovan kada ljudi ne dobijaju adekvatne količine proteina iz ishrane, može uticati na sve aspekte funkcionisanja tela.
Ali pazite takođe i da ne preterate, previše proteina u ishrani takođe može imati nepovoljne efekte na funkcionisanje organizma!
Komentariši