3D model fetusa: napredak tehnologije

3D_printshow_London_2012_1Da li biste voleli da držite 3D model svoje još nerođene bebe u rukama?
Ja bih.

Kompanija Tecnologia Humana 3D planira to da vam omogući za samo 200-300$.

Ova firma je, u saradnji sa Nacionalnim tehnološkim institutom u Brazilu, razvijala sve savršenije metode ultrazvučnog skeniranja bebe unutar materice. Skener može, vrlo detaljno, prikazati unutrašnje organe i na taj način otkriti moguće anomalije. Ovo postavlja osnovu za veoma rano otkrivanje i lečenje nekih urođenih bolesti.

Osim toga, ultrazvučni skener može u potpunosti oslikati spoljašnjost bebe u materici, a ovu “sliku” proslediti 3D štampaču. Na taj način, budući roditelji će moći da u rukama drže pravi trodimenzionalni model njihove nerođene bebe! Kompanije Tecnologia Humana 3D smatra da bi ovo moglo da roditeljima sa oštećenim vidom pruži zadovoljstvo upoznavanja svog deteta još dok je u majčinoj utrobi, što osobe bez ovog invaliditeta imaju na svakom ultrazvučnom pregledu.

Ovu tehnologiju razvio je Jorge Roberto Lopes dos Santos iz Nacionalnog tehnološkog instituta u Brazilu. Tecnologia Humana 3D smatra da će cenu ovog tipa skenera moći da održi u nivou koji će mnogim roditeljima biti pristupačan. Tako, 3D model fetusa od 12 nedelja bi koštao oko 200$, dok bi onog od 24 nedelje bio oko 300$.

Kad sam bila u drugom stanju, osim običnog ultrazvuka (crno bela slika preseka do kojeg ultrazvučni talasi trenutno dopiru), radili su mi redovno i 3D ultrazvuk. Na ovom ultrazvuku bebica se vidi kao mala skulptura, izvajana od gline. Ovakva slika nije dovoljno detaljna da bi mogla da se štampa na 3D štampaču, ali verujem da će i kod nas uskoro stići naprednije tehnologije i da će ovakvo zadovoljstvo biti moguće onima koji imaju dovoljno novca.

Najviše što sam ja sebi priuštila je otisak stomaka i grudi u gipsu, koji je lepo i šareno obojen i biće okačen u novom stanu u dečijoj sobi. Ili mojoj, nisam još odlučila.

Pozdrav, Lana

Slika preuzeta sa sajta Tecnologia Humana 3D http://www.feto3d.com/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *