5 stvari zbog kojih ćete uvrstiti avokado u ishranu!

Čuli smo dosta podeljenih mišljenja oko avokada otkad prisutniji na našem tržištu – neki ga baš ne vole, a drugi i te kako uživaju u ukusu.

Ali postoje činjenice oko kojih će i jedni i drugi morati da slože, tačnije pet činjenica koje smo odabrali u ovom blogu. Ukratko, avokado je prava „bomba“ zdravlja!

Zašto?

Avokado, zvanično klasifikovan kao voće (mada je mnogima teško da shvate da se tu svrstava) pun je antioksidansa i preko 20 vitamina i minerala. Jedna studija ukazuje da redovni „avokadojedi“ imaju veću količinu vlakana, vitamina E i K, kao i magnezijuma u organizmu.

Pojačavaju osećaj sitosti.

Konzumiranje avokada će usporiti pražnjenje stomaka, što će vas duže održati sitim. Jedno istraživanje pokazuje da se nakon obroka sa avokadom osećaj sitosti produžava i do pet sati.

Sužava struk!

Mnogi misle da vas konzumiranje masti čini gojaznim. Međutim, trebalo bi da budem precizniji – konzumacija LOŠIH masti. Dobre masti su zapravo odlične za smanjenje kilaže i oblikovanje figure. Avokado je pun antioksidanasa i pomaže u borbi protiv zapaljenja, koji se vezuje za održavanje kilaže. Namerno smo stavili ovakav podnaslov jer je jedna studija takođe pokazala da su oni koji redovno jedu avokado imali uže strukove, iako su takođe jeli drugu hranu obogaćenu kalorijama.

Čuva vaše srce.

Pokazalo se da određeni sastojci unutar avokada mogu da suzbiju „loš“ LDL holesterol koji i te kako ume da optereti srce. Avokado je takođe izuzetan izvor kalijuma koji smanjuje krvni pritisak.

Hranljive materije se apsorbuju bolje!

Kada jedete avokado, time takođe pomažete apsorpciju antioksidanasa iz druge hrane! Jedna studija kaže da konzumacija avokada pomoglo apsorpciju čak 8 puta više alfa-karotena, i 13 puta više beta-karotena koji pomažu kod borbe protiv ćelija raka.

Ide uz sve.

Takođe važan argument koji vredi pomena. Svakako su gvakamole najpoznatiji gastronomski užitak od avokada, ali postoji toliko mnogo drugih načina na koji se avokado može spremiti. Smutiji, mešavine sa voćkama, kombinacije sa pudingom… inspiracija samo navire. Neki kažu da supena kašika avokada u jelima daje istančan ukus i mnogo zdravstvenih pogodnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *