Alergični ili netolerantni na hranu – postoji razlika!

alerija ili netolerancija

Često čujemo da ljudi kažu da su alergični na neku hranu, odnosno netolerantni na neke određene sastojke unutar namirnica. (Ovom prilikom ćemo isključiti one koji izmišljaju izgovore kako ne bi nešto pojeli 🙂 )

Možda mnogi misle da su ova dva termina sinonimi, međutim, iako postoje određena preklapanja, razlike su veoma jasne i želimo da Vam u kroz ovaj blog pojasnimo.

Alergija na hranu

Alergija predstavlja reakciju organizma koju prati stvaranje antitela. Posledica je imunološke reakcije organizma na molekul proteina koji se greškom prepoznaje kao štetan. Simptomi mogu biti svrab, osip, otok jezika, grla, nemogućnost gutanja, mučnina a u težim slučajevima se javlja gušenje i pad krvnog pritiska.

Netolerancija na hranu

Netolerancijom smatramo nemogućnost organizma da prihvati tj obradi namirnice ili njihove molekule, što dovodi do različitih biohemijskih reakcija u telu, a suštinski je reakcija od strane sistema za varenje. Simptomi su stomačni bolovi, nadimanje, gasovi, grčevi, glavobolja, umor i opšta slabost.

Ukoliko mislite da ste alergični ili intolerantni na hranu, preporučujemo Vam da se posavetujete sa lekarom. Nemojte sami sebi davati dijagnozu i na svoju ruku izbaciti namirnice iz ishrane, jer to može biti štetno – tako možete lišiti svoje telo supstanci neophodnih za pravilnu biohemijsku funkciju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *