Atopija i atopijski dermatitis

atopijski dermatitis

Ako se do sada niste susreli sa problemom atopije, sigurno ste u nekom trenutku čuli za nekoga ko muči muku sa atopijskim dermatitisom.

U pitanju je genetski determinisana, dakle, nasledna sklonost koja se manifestuje burnijim reagovanjem na uobičajene stimuluse (alergene) iz spoljašnje sredine.

Pacijenti sa atopijom (više od pedeset miliona obolelih u Evropi, a čak 20% dece u svetu) ima oslabljenu funkciju zaštitne barijere kože i hiperaktivan i neuravnotežen imunološki sistem.

Eto odakle i poreklo ove reči: “a” – bez, “topos” – mesto. Naziv ukazuje na nedostatak lipida na površini kože, odnosno oslabljenu zaštitnu barijeru.

S obzirom da je zaštitna barijera oslabljena – svi spoljašnji faktori, poput polena, prašine, ali i kozmetičkih proizvoda lako prodiru u kožu i dovode do pojave ekcema.

Atopija se najčešće javlja kod male dece. Međutim, ukoliko se ne primeni odgovarajući tretman, počinje tzv. začarani krug svraba: češanjem se zaštitni sloj kože još više oštećuje omogućujući tako da još više alergena i nadražujućih materija prodre u kožu, a to opet podstiče svrab.

Mame i one koje se pripremaju da to budu verovatno su čule da je jedna od najčešćih manifestacija, odnsosno posledica atopije astma. To nije uvek slučaj, iako je zastupljenost astme među decom koja su se borila sa atopijom značajno veća u odnosu na onu koja nisu.

Hajde da vam predstavimo nešto novo iz naše palete proizvoda što će vam pomoći da izađete na kraj sa ovom pojavom! U pitanju je Exomega CONTROL balzamemolijentni balzam za suvu kožu sklonu atopiji. Odličan je protiv svraba i kontroliše osećaj nadraženosti.

I što je najvažnije, pogodan je za sve uzraste!

Ovaj balzam sadrži ekstrakt izdanaka Rhealba zobi (mladi izdanci) koji su dobijeni organskim uzgojem, bez konzervansa i mirisa.

Više pogledajte OVDE, a za sve nedoumice i savete – naravno da smo tu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *