O atopijskom dermatitisu

Da li ste znali da 20-30% odojčadi ima atopijski dermatitis a da je čak 50% svih atopijskih dermatitisa uzrokovano alegenima iz hrane?

ŠTA JE ATOPIJSKI DERMATITIS

AD je hronično oboljenje kože koje može biti nasledno. Najčešće se javlja u dečjem uzrastu kada je udružen sa drugim bolestima ( alergijski rinitis, astma…).

Karakteriše ga crvena suva koža, jak svrab i kruste koje nastaju kao posledica češanja. Upravo su kruste razlog što se AD često komplikuje dodatnom infekcijom kože ( gljivičnom ili bakterijskom).

To je bolest sa jako visokom učestalošću. Procenjuje se da 2% svetske populacije ima neku formu AD, a to ovoj bolesti daje socioekonomsku dimenziju.

Dijagnoza:

  • postavlja se kliničkim pregledom i analizom krvi ( visok nivo eozinofila i IgE).

Terapija:

  • HDR, lokalni kortikosteroidi ( u težim formama bolesti koriste se i sistemski) i adekvatna toaleta promena.

U dečjem uzrastu je glavni uzrok AD-a, pored naslednog faktora, alergija na hranu. Naime, alergeni (toxini) iz hrane se apsorbuju u tankom crevu i cirkulacijom dolaze do udaljenih organa izazivajući njihov poremećaj funkcije.

DA LI JE MOGUĆE NEUTRALIZOVATI ALERGEN U TANKOM CREVU?

Naravno da je moguće!

Enterosorbenti imaju ulogu da vežu za sebe toxine, viruse, alergene, gljivice i spreče njihov prodor u organizam.

ENTEROS GEL – najbolji izbor!

Enteros gel je enterosorbent koji je visoko selektivan. To znači da ima afinitet prema molekulima koji su veliki i srednje veliki ( >150 Da ). Takođe, ne resorbuje se, ne veže vodu iz lumena creva i ne “lepi” se za zid creva jer je hidrofoban.

Enteros gel je takođe i SIGURAN, a to znači da nije embriotoksičan, nema teratogen i mutagen potencijal ( bezbedan je za trudnice ), ne dovodi do deponovanja silicijuma u unutrašnje organe i ne umanjuje efekat drugih lekova koji se koriste zajedno sa Enteros gelom. Ponaša se kao “pametan” sunđer.

Rađena je klinička studija u kojoj je učestvovalo 40 dece sa atopijskim dermatitisom i gljivičnom superinfekcijom promena. Tretirani su Enteros gelom 3 nedelje. Kontrolnu grupu je činilo 20 dece koja su primala klasičnu terapiju.

Rezultati studije:

  • 87,5% dece koja su tretirana Enteros gelom pokazala su remisiju bolesti nakon 14 dana u poređenju sa kontrolnom grupom ( 26 dana)

Ovaj rezultat je posledica strukture molekula Enteros gela koja omogućava čvrsto vezivanje patogena i njihovu eliminaciju iz organizma.

Sastav:

  • HIDROKSIPOLIMETILSILOKSAN 70% i prečišćena voda 30%

Doza:

  • Deca do 5 god: jedna kafena kašicica 3×1
  • Deca 5 – 15 god: dve kafene kasicice 3×2
  • Stariji od 14 god: 3×1 kasika

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *