Baba, izvini, ali kuća stoji na zemlji

Žena
Photo credit: gtall1 / Foter / CC BY

Januarski ispitni rok je sve bliže. Posledično, stan je besprekorno čist, odela su u ormaru složena po sezonama, dužini rukava, tipu kragne i bojama, a količina serija se povećava eksponencijalno približavanju prvog ispita. Upravo sam prekinuo epizodu Mad Men kako bih napisao ovaj tekst, jer Beti već duže vreme muči to što je samo domaćica.

Ukratko, ona je mlada žena, filmske lepote, plave kose i savršenog ponašanja. Smerna. Odmerena. Sklona ogovaranju komšija. Prototip američke domaćice šezdesetih godina 20. veka. Govorimo o srednjem sloju. To znači da ona pored toga što savršeno izgleda, savršeno brine o deci, savršeno sprema ručak i večeru mužu i savršeno drži svoju kuću na ramenima, pa opet, nesrećna je. Iako ima crnkinju za kućnu pomoćnicu. Ipak je to Amerika šezdesetih. Obično je to zato što je Don s vremena na vreme povede sa sobom na večeru gde obično ne shvati šale, shvati da to nije njen svet i bude osramoćena. Pošto ja studiram skoro šest godina, to znači da ovo nije prvi put da gledam ovu seriju, pa ću vam reći da ona do kraja polako gradi svoju ličnost i dosta se menja, pa opet, ni par sezona kasnije ne uspeva da se ostvari kao poslovna žena.

Da se ovaj tekst ne bi sveo na moje prepričavanje serije, reći ću vam samo da obavezno treba da je pogledate. Dobila je nekoliko nagrada za najbolju dramu.

A sada, rešimo se crnkinje kućne pomoćnice i prilagodimo stvari našim prostorima. Pa, i nije bilo mnogo drugačije. Žena je tu da drži kuću na ramenima, a muž je tu da privređuje i da donosi lovinu u kuću.

Nikad nije zgoreg da ponovim, ali moja baba uvek kada govori o mojoj ženidbi ponavlja kako kuća ne stoji na zemlji nego stoji na ženi. Ja moju babu izuzetno poštujem, ali bojim se da ovaj put nije u pravu.

Današnje vreme je drugačije i naročito u Srbiji, ako želite da živite normalan život, mada se ovde normalnim podrazumeva životarenje pre nego življenje, morate da imate dve plate u kući. A to znači da i žena mora da ide na posao i da privređuje.

Photo credit: freeparking :-| / Foter / CC BY
Photo credit: freeparking 😐 / Foter / CC BY

U današnje vreme to znači da će morati dobro da razmotri kada će da postane majka. Niko ne želi ženu koja je trudna ili koja planira da zatrudni u svojoj firmi. Ovo je jedna velika istina, pa tako morate da pazite šta radite, osim ako ne radite u nekoj svetskoj firmi ili kod izuzetno empatične osobe, pa vam je mesto sigurno, kao što bi uostalom i trebalo da bude. Nažalost, većina žena nema ovu privilegiju, pa moraju da biraju. Neka istraživanja kažu da žene sve češće biraju karijeru pre porodice.

Ali hajde da se pravimo da je ona mlada, zdrava žena sa jednim malim detetom i još jednim na putu koja ima muža koji sjajno zarađuje.

Jeste, često sam znao da kažem kako muškarac ne treba da se ženi sve dok mu plata ne bude dovoljna da izdržava čitavu porodicu, a da žena treba da svoju platu troši na sebe i na decu. Reći ćete da je to primer muškarca iz snova, ali takvi muškarci su nešto kao treći red u bioskopu, najbolji, ali dok vi dođete već su zauzeti. Još nešto. Potrebne su godine da se nešto stekne, a teže je detetu objasniti da to nije njegov deda nego njegov tata, nego ga naterati da sedi lepo za stolom i da se ne umaže dok jede špagete.

Dakle, ustala si ujutru, sela na Fejs, videla šta ima, a onda obukla svoje dete nakon što si doručkovala i uradila fitnes, pa krenula u šetnju. Popila si kafu sa drugaricama, otišla u šoping u Ušće da bi se ponovo vratila u stan gde nisi imala šta da raspemiš, jer imaš kućnu pomoćnicu. Onda si ponovo sela na Fejs gde ti se javio Marko koji te ganja još od srednje i pozvao te na piće. Odbila si ga po 75. put u zadnja tri meseca, ali sledeći put nisi. I tako, sada imaš ljubavnika i muža. I živeli su srećno do kraja života ne znajući jedan za drugog.

Kažu da se samoubica rađa. Ja mislim da je ista stvar i sa ljudima koji varaju, mada mislim da muškarac vara da bi doživeo promenu, a žena zato što jednostavno nije srećna. Tako bi sasvim normalno bilo da je žena prevarila njega i na poslu sa kolegom.

Nemojte da upirete prstom u mene, nisam mislio ništa loše. On ionako već skida svoju sekretaricu jer je onoj kod kuće pružio sve, a ona je stalno neraspoložena. Hoću samo da kažem koliko žena može da bude nesrećna ako nije ispunjena u potpunosti. To ovde znači da treba da radi. Ako ništa, bar da se bavi humanitarnim radom. Ali tu nastaje novi problem.

Ženi i dalje ostaje čitav splet poslova kada dođe kući. To je kao da imate dva posla. A to nikako nije fer. Naravno, mogli bismo da kažemo da su žene same tražile prava i da su same krive – „Dobile ste šta ste tražile“ – ali bih onda ja pisao na nekom drugom blogu.

Naravno da će neko da se iznervira kada čitav dan na poslu trpi određen pritisak, da bi donela još jednu platu u kuću, a onda dođe kući i zatekne tri prazna stomaka i dve prazne limenke piva ispred TV – a. Ja žene ne mogu da krivim zbog toga. Ali ne mogu ni da pomognem, osim mojoj ženi jednog dana.

Jednostavno, društvo je nametnulo takav poredak decenijama u nazad. Začarani krug.

U njemu kretanje može da bude usporeno ili ubrzano, ali se uvek odvija po istom obrascu. Problem nastaje onda kada odlučiš da je vreme da staneš, a sasvim je normalno da ženama jednog dana bude dosta. Tada bauljaš kao kokoška bez glave sve dok ne naiđeš na zid ili na štok od vrata. To uopšte nije prijatno iskustvo. Sve što vam je potrebno tada je oslonac. A to bi mogao da bude pravi muškarac. Neko ko će pored finansijske sigurnosti umeti još i da vas nasmeje, motiviše da budete zadovoljna i nasmejana žena koja svaki novi dan počinje sa osmehom, a svaku novu noć ne završava sa „Boli me glava“. Potražite ga, a kada se uhvatite se za njega… Ne puštajte.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *