Bartolinijeva žlezda i vaginalni problemi – cista i apsces

Pacijent i ginekologMalo žena zna za Bartolinijevu žlezdu, prvenstveno iz razloga što se zdravstveni problemi vezani za nju retko javljaju. Međutim, ako Vam se desi da se nađete u 2% žena koje sa ovom žlezdom imaju problema, ne znate šta Vas je snašlo jer Vam niko nikada nije pričao o tome. Moja prijateljica je bila u sličnoj situaciji, pa je sate i dane provela na internetu tražeći odgovore na svoja pitanja.

Bartolinijeve žlezde su parne žlezde veličine zrna graška, koje su simetrično postavljene na malim usnama, na početku vaginalnog otvora. Ove žlezda luče sekret kroz kanal dug oko 2.5cm i na taj način vlaže vulvu. U normalnim uslovima, kada ne postoji nikakva tegoba, nemoguće ih je napipati.

Cista

Ukoliko iz nekog razloga dođe do zapušenja sekretornog kanala, žlezda se puni sekretom bez mogućnosti da ga izluči. Na taj način nastaje cista. Ciste obično nisu bolne, kreću se do veličine od 2.5cm i mogu se napipati na velikim usnama, a ako nema simptoma infekcije, tretman najčešće nije potreban.

Do zapušenja kanala može doći:

  • zbog lučenja gušćeg sekreta
  • zbog infekcije okolnog tkiva
  • zbog povrede ili otekline u tom predelu, koja nagnječi kanal.

Tretman, ukoliko je potreban, najčešće podrazumeva samo „sitz bath“ – mlaku kupku koja bi potpomogla otvaranje kanala i drenažu sekreta iz ciste, kao i praćenje od strane ginekologa da li se javljaju promene. Takođe, u periodu dok se cista tretira ne preporučuje se seks, ne samo zbog mogućnosti fizičke iritacije, već i zato što ova cista u toku seksualnog odnosa luči sekret, pa, ukoliko je kanal zapušen, može narasti i izazvati još osetnije tegobe.

Apsces

Apsces je vrlo bolna upala Bartolinijeve žlezde. Javlja se kada iz bilo kog razloga dođe do infekcije ciste. Kako je lokacija same žlezde vrlo delikatna, žene kod kojih se javi apsces najčešće imaju vrlo jake bolove prilikom sedenja, hodanja, seksa ili fizičkih aktivnosti.

Javljaju se otekline tkiva, a nakon ovoga se može javiti i eksrecija gnoja iz žlezde. Takođe, nije neuobičajena temperatura i groznica.

Terapija se određuje na osnovu antibiograma, kada se utvrdi koja je bakterija uzročnik i na koje antibiotike je rezistentna. Ukoliko dođe do pucanja apscesa, doktor može odlučiti da antibiotici nisu potrebni, već da će se cista sama od sebe povući nakon izbacivanja inficiranog sadržaja. Naravno, preporučiće praćenje, pa je potrebno konsultovati se u kojim periodima bi trebalo dolaziti na kontrole.

Takođe se savetuje topla kupka, kao i kod same ciste, da bi se umirila upala i potpomogla drenaža.

Osim otkrivanja koje su bakterije izazivači infekcije, kod žena starijih od 40 godina trebalo bi uraditi i test na kancerogeno tkivo. Ovi slučajevi su retki, ali kad je rak u pitanju nikad nije previše pažnje ukoliko postoji mogućnost da se leči ili izbegne.

Pacijent na ginekološkoj stoliciKada se apsces izdrenira i upala smiri antibioticima, ne postoji nikakva garancija da se ova cista neće opet pojaviti. Čak, kod velikog broja žena kod kojih se jednom javila, javljaju se i recidivi nakon toga, pa se apsces tretira na nekoliko različitih načina:

  • nakon drenaže postavlja se „Word“ kateter, koji omogućava formiranje novog kanala (nakon što se kateter izvadi, kanal se zadržava)
  • umeće se maleno parče gaze koje sprečava zatvaranje žlezde
  • tkivo se zašije na taj način da spreči zatvaranje žlezde (marsupijalizacija)

Postoje i druge metode, koje se ređe primenjuju.

U slučajevima da se tegobe povrate više od 3 puta, preporučuje se kompletno vađenje ove žlezde – ekscizija. Ekscizija je takođe preporučena kod žena starijih od 40 godina, zbog povećanog rizika od raka. Ovo nisu jedine žlezde koje vlaže vaginu, pa se njihovom ekscizijom ne remeti lubrikacija u toku seksualnog odnosa.

Nabrojani zahvati se uglavnom vrše pod lokalnom anestezijom, osim u slučajevima kada je apsces izuzetno upaljen i bolan, kada je potrebna opšta anestezija.

Kao i druge moguće genitalne tegobe, i ovu je vrlo važno izbeći u toku trudnoće. U zavisnosti od stepena infekcije i simptoma, preporučuju se razna rešenja. U većini slučajeva, kada je samo cista u pitanju, drenaža se odlaže do posle porođaja. Ako je u pitanju upaljena cista – apsces, zbog mogućnosti prevremenog porođaja, propisuje se tretman antibioticima i drenaža.

Ne postoji savet za prevenciju stvaranja ciste. Međutim, dobrim održavanjem intimne higijene i adekvatnom zaštitom u toku seksualnog odnosa, smanjuje se mogućnost upale ciste i nastanka abscesa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *