Bez šminke

nomakeupselfie-google-searchKad sam sad skoro htela da našminkam dete za maskembal u vrtiću, shvatila sam da uopšte nemam šminku u kući! Pokušala sam da se prisetim šta se sa mojom šminkom desilo i setila se da sam pre dva i po meseca zaboravila neseser u nekom hotelu. Eto, od tada se nisam setila da se našminkam.

Iskreno, divim se ženama koje se ujutru probude, nanesu svoj dnevni sloj lepote i tako osvežene krenu u dan. Ja ujutru jedva da uspem da smutim sebi kafu i obujem dve iste čarape, a kamoli da se šminkam.

Imam jednu molbu za vas: ukucajte u Google pretragu “bez šminke” i pogledajte rezultate koji će vam izaći. Prve dve stranice rezultata isključivo govore o “poznatima bez šminke” i “zvezdama bez šminke” – mahom navodeći kako, zaboga, sve te silne lepotice sa TV ekrana ne liče na sebe kada nisu našminkane.

S druge strane, internetom se širi jedan lep trend: #nomakeupselfie. Žene širom sveta slikaju se i kače svoje slike bez šminke na društvene mreže, kao deo kampanje za borbu protiv raka i donacije za naučna istraživanja. Na stranu što je deo donacija greškom otišao UNICEF-u i WWF-u, ova akcija izazvala je dosta priče u javnosti. Neki podržavaju, neki se dive, a neki samo komentarišu izgled poznatih bez šminke.

Međutim, znate li da muškarci uglavnom misle da su žene sa manje šminke privlačnije od intenzivno našminkanih žena? Istraživanje sprovedeno na Bangor Univerzitetu u Engleskoj čiji će rezultati uskoro biti objavljeni, za sada je došlo do zaključka da muškarci više vole kako žene izgledaju sa 40% manje šminke. Osim toga, žene uključene u studiju su takođe pokazale da im se druge žene više dopadaju kada nose manje šminke.

Vi se sa mnom sada možete složiti, ili ne, ali je činjenica da ako pogledate bilo koji ženski časopis, videćete bezbroj saveta kako se našminkati. Naročito se ceni prirodni izgled, pa je zato “Kako da izgledate kao da niste našminkane? vrlo čest savet.

A šta mislite da se naviknete na svoj izgled?

Onda ćete zaista izgledati kao da niste našminkane. Kvalitet kože možete popraviti pravilnom i zdravom ishranom, kao i aktivnim, zdravim životom.

Znam da nedostatak sna i stres mogu uticati na pojavu podočnjaka i, generalno, na umoran izgled. Znam to jako dobro. S druge strane, meni je uvek lakše da izgledam onako kako se osećam. Zašto bih pravila predstavu za druge i delovala sveže i nasmejano, ako se zapravo osećam kao zgaženi opušak? Uvek se nadam da će ljudi u komunikaciji sa mnom uzeti moje stanje u obzir, kao što ja uvek uvažavam njihovo.

Da li imate više samopouzdanja kad stavite šminku? Ja se obično plašim da nisam nešto razmazala. Moje samopouzdanje potiče iz onoga što znam i iz ubeđenja da sam za sebe i svoje zdravlje uradila sve što mogu. Sve što preko toga na sebe nakalemim… ne lepi se.

I dok ovo pišem, na Facebook-u mi se pojavljuje “Sponsored story” – kako da se u samo par poteza našminkate poput profesionalca… Ne, hvala.

Slika je screenshot Google Image Search rezultata

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *