Blagodeti pustinjske urme

Da li ste znali da pustinjska urma nema baš mnogo veze sa urmama koje su nama poznate?

Pustinjska urma pripada sasvim drugoj porodici, Zygophyllaceae, a njen latinski naziv je Balanites aegyptiaca. Male zabune dolaze zbog istoimenog francuskog naziva le dattier du désert i engleskog desert date. Iako pustinjska urma potiče iz donjeg pojasa Sahare, ljudi su je kao vrlo korisnu i vrednu biljku davno proširili sve do Indije. Zbog toga i nismo sigurni gde je sve rasla pre pojave ljudi, ali je poznato da se uzgajala još u doba starog Egipta.

Kao što se na Mediteranu upotrebljavalo maslinovo, ulje pustinjske urme se vekovima koristilo u ishrani jer je prijatnog i relativno neutralnog ukusa. Ono je takođe, našlo svoju primenu i u narodnoj medicini i kozmetici.

Šta se to tačno nalazi u ovom ulju što ga čini tako vrednim hvale?

Ono sadrži dve vredne grupe jedinjenja – sterole i ugljovodonike velike mase. Najvredniji sastojak ovog ulja je visok nivo sterola: najviše β-sitosterola, stigmasterola i kampesterola koji su odgovorni za zapažene kozmetičke osobine ulja: vrlo brzo upijanje, zaštitu suve kože i kose, laganu teksturu… Osim sterola, ulje sadrži i visok nivo ugljovodonika (eikozan, heneikozan, tetradekan i pentadekan) čije prisusvo, zajedno sa sterolima, pospešuje bolji prodor u dlaku kose i u kožu. To je i mala tajna ulja koja pomaže u nezi kose i suve kože – ravnoteža sterola i ugljovodonika koji daju prijatan osećaj na koži i skalpu, a ujedno ih i štite.

Na našem tržištu možete pronaći i proizvode koji sadrže ovu čarobnu stvar – u pitanju je Klorane šampon sa pustinjskom urmom!

Obnavlja i hrani suve, oštećene i lomljive vlasi. Nežno čisti kosu i istovremeno održava prirodnu ravnotežu vlasišta i kose. Kremasta tekstura pomaže u obnovi kose i ispucalih vrhova. Nahranjena i ojačana, kosa je ponovno meka i elastična!

Pogledajte detalje OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *