Blog o atopiji

Bez obzira na godišnje doba, deluje da su alergije uvek aktuelne. S tim u vezi, da li ste nekada čuli za atopiju?

U pitanju je nasledna predispozicija imunog sistema na razvijanje alergijskih bolesti. Manifestuje se u različitim oblicima kao što su sinusitis, rinitis, konjuktivitis, astma, atopijski dermatitis i alergija na hranu…

Osobe sa atopijom ima oslabljenu funkciju zaštitne barijere kože i hiperaktivan i neuravnoteženi imunološki sistem. Koža je suva, osetljiva i veoma reaktivna.

Nema dovoljno filagrina, belančevine u koži koja osigurava adheziju između ćelija u spoljašnjem sloju kože. A povrh toga, koži nedostaju lipidi koji se prirodno nalaze na njenoj površini, a koji je štite od potencijalnih alergena.

Najčešća implikacija atopije jeste dermatitis, odnosno atopična koža. nezarazno hronično oboljenje, kod kog je koža lica i/ili tela stalno suva, sklona iritaciji i svrbi. Drugim rečima, to je zapaljenska bolest – koja postaje sve češća pojava, naročito u zapadnom svetu. Pogađa 10% svetskog stanovništva (između 10 i 20% dece i 2-5% odraslih), a tokom poslednjih 30 godina broj slučajeva je porastao za 200-300%..

Atopija se najčešće javlja nakon 3. meseca života (nekada i pre), i može trajati do nekoliko godina, zavisi od deteta. U nekim slučajevima se bolest nastavlja i u odraslom dobu.

Kod male dece i beba, najčešće zahvaćeno područje kože je lice kao i pregibi (vrat, iza kolena… ), mada se, kako rastu, osip može proširiti i na telo. Atopijski dermatitis lica nastaje u svim uzrastima i obično se manifestuje u vidu suvih, ljuspastih pečata na koži glave, čelu, oko očiju i iza ušiju. Akutne epizode su takođe veoma česte i na obrazima, posebno kod beba.

Simptomi se razlikuju od osobe do osobe, od godišnjeg doba do godišnjeg doba, čak i od dana do dana.

Važno je na vreme pratiti decu sa rizikom za razvoj atopije, odnosno bebe čiji jedan ili oba roditelja imaju atopijsku konstituciju ili neku od atopijskih bolesti.

A za kraj ćemo vam izneti još jednu preporuku – Exomega control ulje za tuširanje!

Emolijentno ulje za tuširanje. Namenjena je suvoj koži sklonoj atopiji. Protiv svraba je i za svaku generaciju: odojčad, deca, odrasli. Može se koristiti od rođenja.

Ovo ulje nežno čisti, hrani i umiruje suvu atopiji sklonu kožu.

Može da se koristi za tuširanje ili za kupanje ! Provereno je od strane dermatologa, a detalje možete videti OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *