Blog za muške – pričajmo o brijanju!

suncanje

Najčešće bolgove posvećujemo raznim „ženskim“ temama, pa želimo da ovog puta obratimo pažnju na snažniji pol. Danas pričamo o brijanju lica. 🙂

Brijanje ne uklanja samo dlačice brade, već i površinski sloj kože, pa se uvek iznova javljaju sitne povrede i poderotine na koži. Osetljiva koža nije uslovljena polom. Iako je koža muškaraca grublja, zbog svakodnevnog brijanja i korišćenja alkoholnih losiona posle istog, često dolazi do nadraženosti ili problema s pojačanim sušenjem kože. To može zadati probleme čak i “najčvršćim” muškarcima.

Iako naizgled iste, kože muškaraca i žena se razlikuju u nekoliko segmenata:

Koža muškaraca je oko 20 posto deblja od ženske. Dublji sloj kože (dermis) bogatiji je kolagenim vlaknima i elastinom više u odnosu na žene, zbog čega je muška koža elastičnija i čvršća.
Razvijeniji su folikuli dlake, stimulisani delovanjem androgena u pubertetu.
Preterano lučenje sebuma može dovesti do pogoršanja stanja seboreje, proširenih spora, bubuljica ili akni.

Kao i ženska koža, koža muškaraca izložena je negativnim delovanjima, kako iz okoline (sunce, klimatski uslovi, različita zagađenja…) tako i onih koji su uslovljeni načinom života (duvan, stres, nedostatak sna, alkohol ili neuravnotežena ishrana).

BRIJANJE SE NE MOŽE IZBEĆI, ALI MOGU POSLEDICE

Brijanje, bilo ručno ili mašinicom, delimično uništava hidrolipidni film, čime se delom gubi prirodna zaštita kože i olakšava rast patogenih klica. Ta svakodnevna mehanička iritacija izaziva kožnu abraziju.

Ali, postoje i drugi problemi koje brijanje izaziva ili pogoršava, a koje treba lečiti ili sprečiti.

Vrlo čest problem su dlake koje urastaju u kožu. Za to su, u različitoj meri, odgovorna dva mehanizma: prekratko potšišane dlake (ispod epidermisa, površinskog sloja kože) ili preduga dlaka koja ponovo ulazi u kožu u obliku petlje. Reč je, dakle, o problemu koji u osnovi nije zapaljenski, ali ipak može doći do infekcije, kad je zahvaćen lojni folikul.

Uzročnik infekcije je najčešće bakterija zlatni stafilokok. Najefikasnija borba protiv nje je – temeljna higijena lica i ruku pre brijanja, kao i pravilno brijanje, redovna promena žileta i upotreba antiseptika.

PRAKTIČNI SAVETI ZA SAVRŠENO BRIJANJE

  • Radi lakšeg brijanja, kožu najpre nakvasite mlakom vodom
  • zatim nanesite gel ili penu za brijanje, zavisno od tipa brade
  • nakon brijanja dobro isperite i obrišite kožu
  • koristite neko sredstvo za negu nakon brijanja kako bi se umirilo peckanje, obnovila koža i izbegla opasnost koju donose bakterije
  • korišćenje proizvoda koji sadrže alkohol nakon brijanja se ne preporučuje.

I za kraj, ne zaboravite – redovna nega kože nije samo ženska privilegija! Ona je s jedne strane osnovna potreba i preduslov za zdrav i negovan izgled kože muškarca, a s druge može sprečiti niz problema koje ima koža kad postane osetljiva, poput crvenila i pojave bora.

Brijanje je ipak glavni izvor agresije na kožu muškaraca, budući da izaziva iritacije i isušivanje kože. Kako bi se ograničile te neugodnosti, proizvodi za brijanje moraju biti formulisani na način da izoluju i zaštite kožu od sečiva, jer prekrivajući dlaku olakšavaju klizanje oštrice.

Nakon brijanja je uvek dobrodošlo nanošenje nekog sredstva za negu kako bi se smirio osećaj nelagode i iritacije.

Brijanje ne uklanja samo dlačice brade, nego i gornji sloj kože, a uvek iznova javljaju se i sitne povrede i poderotine na površini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *