Blog za pušače – kako voće i povrće pomažu u borbi protiv bolesti pluća!

Nedavna studija pokazala je da konzumiranje voća i povrća može i te kako zaštititi zdravlje vaših pluća!

Hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP), čiji je glavni uzročnik pušenje i od koje trenutno u svetu boluje više od 64 miiona ljudi, stanje je suženih disajnih puteva, koje uključuje i emfizem i bronhitis.

Iako je do sada već dokazan uticaj ishrane na HOBP, naučnici iz Švedske su želeli da prodube već stečena saznanja tako što su pratili tzv. disajno zdravlje skoro 45 hiljada švedskih muškaraca, od 45 do 79 godina starosti. Istraživanje je trajalo petnaest godina, od 1997. pa sve do 2012. godine.

Kako je ceo proces tekao?

Svaki ispitanik trebao je da daje podatke o učestalosti konzumacije pojedinih namirnica (njih 96), visini, težini, stepenu obrazovanja, fizičkoj spremnosti, konzumaciji alkohola, broju ispušenih cigareta u dobi 15-21, 21-30, 31-40, 41-50 i 51-60 godina. U proseku, njih 63 posto ispitanika pušilo je u nekom razdoblju života, njih 24 posto trenutno su pušači, dok 38,5 posto nikad nije pušilo. Tokom istraživanja registrovano je 1918 pacijenata s HOBP-om. Stopa HOBP-a kod ispitanika koji su jeli manje od dve porcije voća i povrća na dan iznosila je 1166 na 100.000 kod aktivnih pušača, a 506 na 100.000 kod bivših pušača. Kod pojedinaca koji su konzumirali pet porcija voća i povrća dnevno rizik od HOBP-a bio je čak 35 posto niži u poređenju sa onima koji su jeli dve ili manje porcija dnevno!

Svaka dodatna porcija voća i povrća dnevno smanjila je rizik od HOBP-a za četiri posto kod bivših pušača, odnosno za osam posto kod aktivnih pušača. U sklopu istraživanja naučnici su istražili i kako pojedine namirnice doprinose smanjenju opstruktivne bolesti. Tako je otkriveno da namirnice poput zelenog lisnatog povrća, paprike, jabuke i kruške imaju najjači uticaj na smanjenje rizika, a bobičasto voće, banane, korenje, paradajz, beli luk, luk i grašak ne smanjuju znatno rizik. Antioksidansi u voću i povrću mogu smanjiti negativan uticaju i riziku nastanka.

Na osnovu ovoga se ne mogu izvesti stoprocentno čvrsti zaključci, ali pušači – ništa se negativno neće dogoditi ako odmah počnete sa nekom od ovih navika!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *