Chirofol 500

Novo u terapiji PCOS-a!

Chirofol® 500 je prirodni preparat bez popratnih neželjenih učinaka tako da uz primjenu 1 tablete dnevno možete ostvariti dobrobit za sebe i svoj organizam.

 • D-chiro-inozitol, folna kiselina, vitamin B12, mangan
 • 20 želučanootpornih tableta

Što je PCOS?

Sindrom policističnih jajnika – Simptomatologija i dijagnostika

Sindrom policističnih jajnika je bolest koja je prvi put otkrivena u prvoj polovici XX stoljeće. Bolest su prvi put opisali znanstvenici Stein i Leventhal 1935. godine, a kao osnovne karakteristike bolesti naveli su neuredna krvarenja, pojačanu dlakavost (hirzutizam), pretilost i neplodnost (infertilitet).

Danas sindrom policističnih jajnika  (PCOS), predstavlja jedno od najčešćih hormonskih oboljenja koje pogađa žene u periodu između puberteta i menopauze. Smatra se da od policističnih jajnika pati negdje između 5 do 10 posto žena u reproduktivnoj dobi.

Simptomi i znaci bolesti

Simptomi bolesti mogu biti različiti i mogu se manifestirati na razne načine, tako da bolest često ostane nedijagnosticirana na vrijeme. Poznato je da  žene često troše na skupe kozmetičke tretmane, jer imaju na primjer problem sa aknama ili pojačanom dlakavošću, ne znajući da se iza tih simptoma možda zapravo stoji PCOS. Zbog toga je jako važno ići na redovite ginekološke preglede kod ginekologa i endokrinologa, kako bi se bolest otkrila na vrijeme i pravilno liječila. 

Simptomi zbog kojih se žene koje pate od PCOS-a najčešće javljaju kod liječnika su: 

• Izostanak menstruacije (amenoreja) ili neredovite mensturacije (oligomenoreja) – javljaju se zbog hormonskog disbalansa i dominacije muških hormona i jedan su od vodećih simptoma bolesti koji se javlja kod preko 50% pacijentica. 

• Neplodnost – danas se zna da je sindrom policističnih jajnika najčešći uzrok neplodnosti kod žena! Preko 40% žena koje pate od PCOS-a imaju problem sa infertilitetom. Ovo je najčešći razlog zbog koga se pacijentice obraćaju za pomoć liječnicima. 

• Pojačana dlakavost (hirzutizam) – kao rezultat povećanja muških hormona, javlja se u preko 60% oboljelih, a posebno je karakteristična dlakavost u predjelu brade, brkova, grudi i ispod pupka. 

• Akne – problematična masna koža i lice puno bubuljica kod žena koje su odavno izašle iz puberteta može ukazivati na postojanje policističnih jajnika. 

• Pretilost – nakupljanje masnog tkiva u predjelu trbuha (tzv. muški tip debljine) je česti problem i javlja se kod više od 40% pacijentica. 

• Gubitak kose – prvo se javlja pojačano opadanje kose i stanjivanje vlasi, a zatim i prorijeđenost kose na glavi. 

• Promjene u pigmentaciji kože (acantosis nigricans) – tamna obojenost kože praćena neravnom i naboranom kožom, najčešće se javlja u predjelu pazuha, bočne strane vrata i područja ispod dojki. Simptomi bolesti mogu biti različiti i izraženi u različitom stupnju jačine, tako da bolest često ostaje nedijagnosticirana na vrijeme. 

Dijagnostika PCOS-a

Roterdamski kriterij

Izostanak menstruacije ili neredovne menstruacije trebale bi biti dovoljan razlog za odlazak liječniku. Na osnovu ovih i drugih simptoma bolesti i uz pomoć dodatnih laboratorijskih i ultrazvučnih pregleda, liječnik može postaviti dijagnozu PCOS-a. Za konačno postavljanje dijagnoze liječnici najčešće koriste tzv. Rotterdamski kriterij za koji je potrebno postojanje dva od tri kriterija kako bi se postavila dijagnoza PCOS. Kriteriji su sljedeći:

 • Ultrazvukom potvrđeni policistični jajnici
 • Poremećaji menstrualnog ciklusa
 • Kliničko-biokemijski hiperandrogenizam

Prilikom laboratorijskih pretraga najčešće pronalazimo: visok nivo inzulina (hiperinzulinemija), poremećaj lipidnog statusa (povećani triglicecridi i smanjen HDL) i povišen nivo muških hormona. Ultrazvučni pregled je vrlo važna metoda koja danas pomaže u dijagnostici PCOS. Na ultrazvuku se najčešće vidi klasična slika ovog sindroma kao niz „bisera“ duž jajnika, dakle vidi se veći broj cista, međusobno povezanih, koje mogu biti veličine između 2 i 10 mm. Iako živimo u vrijeme suvremene tehnologije i naprednih dijagnostičkih metoda negdje oko 40% žena ostaje bez točne dijagnoze.

PCOS i inzulinska rezistencija

Inzulinska rezistencija je stanje u kome naše stanice nisu osjetljive na djelovanje inzulina, hormona izuzetno važnog za metabolizam šećera, lipida i drugih važnih spojeva. Da bi inzulin kao hormon djelovao, neophodna je aktivnost određenih „glasnika“, koji se aktiviraju vezivanjem inzulina za svoje receptore. Jedan od tih glasnika je i D-chiro-inozitol, a bez njegove dovoljne količine, nema ni odgovora stanica na djelovanje inzulina, što dovodi do kronične hiperglikemije (povećan nivo šećera u krvi) i posljedično kronično visokog nivoa inzulina u krvi. 

Stanje inzulinske rezistencije može se održavati određeni period, ali sve većim iscrpljivanjem stanica gušterače (koje proizvode inzulin) s vremenom dolazi do razvoja dijabetes mellitusa tip II. Dijabetes tip II je stanje koje sa sobom nosi niz ne tako bezazlenih promjena u našem organizmu (poremećaj funkcije bubrega, povećan rizik za nastanak aterosleroze, retinopatije, neuropatije…)

Zbog toga, trebamo napraviti sve što je u našoj moći da spriječimo progresiju inzulinske rezistencije!

Terapija PCOS-a

Terapija PCOS-a je kronična i uzima se dugi niz godina uz redovite liječničke preglede. Terapija           PCOS-a treba biti ciljana, ovisno o životnoj dobi žene i od njenog prioriteta. 

Upravo iz tih razloga možemo napraviti podjelu na: 

1. Žene sa PCOS-om koje ne žele trudnoću

Ono što je do sada liječnicima bilo na raspolaganju za terapiju PCOS-a kod ove grupe žena su oralni kontraceptivi. Oralni kontraceptivi pomažu kod regulacije hormona, ali nemaju utjecaj na metabolizam i regulaciju hiperinzulinemije. 

Sa pojavom CHIROFOL® tableta, otvorila se nova terapijska mogućnost da se uz oralne kontraceptive koji će spriječiti trudnoću uključi i CHIROFOL® koji će dovesti do smanjenja inzulinske rezistencije. Dakle, ovoj grupi žena oboljelih od PCOS-a se preporuča terapija: CHIROFOL®-om plus oralni kontraceptivi. CHIROFOL® će popraviti metabolički status, smanjiti inzulinsku rezistenciju, nivo testosterona, smanjiti hirzutizam, dok će oralni kontraceptivi  popravi hormanonski balans i spriječiti začeće.

2. Žene sa PCOS-om koje žele trudnoću

CHIROFOL® tablete su otvorile nove terapijske mogućnosti za terapiju pacijentica sa PCOS-om, jer popravljaju osjetljivost stanica na inzulinsku rezistenciju i samim tim popravljaju simptome bolesti. CHIROFOL® je potpuno prirodan preparat i nema neželjenih učinaka, tako da se može uzimati u dužem vremenskom periodu bez ikakvih ograničenja. CHIROFOL® uspostavlja ovulaciju i obnavlja hormonsku ravnotežu, regulira menstrualni ciklus, smanjuje inzulinsku rezistenciju, smanjuje hiperandrogenizam, smanjuje hirzutizam i akne. Dakle, sada se ženama koje imaju PCOS i žele zatrudnjeti može preporučiti CHIROFOL® kao nova, potpuno prirodna terapija, bez neželjenih učinaka.

3. Žene sa PCOS-om koje se nalaze u nekom programu izvantjelesne oplodnje

Ovoj grupi se preporuča terapija: CHIROFOL® plus dodatna terapija koja je propisana programom za izvantjelesnu oplodnju. Terapija CHIROFOL® tabletama traje 3 mjeseca prije faze stimulacije i tokom tretmana/trudnoće. CHIROFOL® obnavlja spontanu ovulaciju, ima izražen antioksidativni učinak i poboljšava kvalitetu oocita.

PCOS i Lifestyle

Kao što smo više puta napomenuli u pozadini PCOS-a, čak kod 70% žena postoji hiperinzulinemija kao osnovni uzrok bolesti, a kao česta posljedica u skoro 40% slučajeva se javlja pretilost. Te sve  pacijentice su također izložene povećanom kardiovaskularnom riziku i mogućnosti za razvoj Diabetes melitusa tip II.

Iz svega navedenog može se zaključiti da uz terapijske mjera koje su propisane od strane liječnika, promjena životnih navika odnosno stila života može u značajnoj mjeri pozitivno utjecati na ishod terapije. Stoga slobodno možemo reći da fizička aktivnost, dijeta i promjena životnih navika nisu samo preventivno već i terapijsko sredstvo.

DASH dijeta – (Dietary Approaches to Stop Hypertension)

DASH dijeta je prvenstveno bila namijenjena reguliranju krvnog tlaka, masnoće i šećera u krvi. Sam naziv dijete jeste skraćenica za Dijetetski pristup reguliranju hipertenzije (Dietary Approaches to Stop Hypertension). Uz to  što su normalizirali tlak, masti i šećer u krvi, većina ljudi koji su držali DASH dijetu primijetili su da posjeduju bolju energiju i značajno poboljšanje u izgledu kože, kose i noktiju, pa je dijeta našla primjenu i kod drugih kroničnih bolesti.

DASH dijeta podijeljena je u 2 faze:

 1. Prva faza DASH dijete je restriktivna, traje dva tjedna i u tom periodu se značajno smanjuje unos ugljikohidrata. U ovoj fazi DASH dijete zabranjeno je jesti voće, slatkiše i sve izvore šećera, kao i žitarice. Ishrana se bazira na nemasnom mesu i ribi, povrću bez škroba, mliječnim proizvodima bez masti i orašastim plodovima. Cilj ove faze je da se popravi metabolizam i da se smanje masne naslage.
 2. Druga faza kod DASH režima dozvoljava postepeno uključivanje voća, integralnih žitarica i svega povrća u ishranu. Mršavljenje se nastavlja i u ovoj fazi, ali sporijim tempom u odnosu na prvu fazu. Ova faza može trajati do kraja života.

U obje faze je važno imati tri osnovna obroka – doručak, ručak i večeru i nikako ih ne preskakivati. Ukoliko ogladnite između obroka, dozvoljene su dvije užine kada možete pojesti sjemenke ili povrće.

DIJETA SA NISKIM GLIKEMIJSKIM INDEXOM (GI)

Glikemijski indeks (GI) je mjera koja klasificira hranu u skladu sa njenim utjecajem na nivo šećera u krvi. Cilj ove dijete je da koristimo hranu koja neće dovesti do većeg porasta nivoa inzulina u organizmu, pa se iz ovih razloga preporuča hrana koja ima nizak GI (ispod 55).

Hrana sa niskim GI vrijednostima se polako probavlja i apsorbira i u ovu grupu namirnica spadaju:

 • Integralne žitarice, raž, zobene pahuljice, mekinje, kvinoja, ječam, heljda.
 • Riža dugog zrna i smeđa riža.
 • Od voća jabuke, jagode, marelice, breskve, šljive, kruške i kivi.
 • Od povrća: paradajz, mrkva, tikvice, brokula, karfiol i celer.
 • Povrće koje sadrži škrob: slatki krumpir, kukuruz.
 • Mahunarke: leća, grah, grašak.
 • Mliječni proizvodi: mlijeko, sir, jogurt, sojino mlijeko, bademovo mlijeko.
 • Meso: govedina, piletina, janjetina, svinjetina.
 • Jaja.
 • Riba: losos, pastrva, tuna, sardine.
 • Orašasti plodovi: orasi, bademi, indijski oraščići, pistaciji.
 • Masti i ulja: maslinovo ulje, maslac i margarin.
 • Začinske biljke i začini: sol, biber, bijeli luk, bosiljak.

Dakle kod dijete sa niskim GI ne mora se odrediti veličina porcije ili optimalan broj kalorija, ugljikohidrata ili masti za gubitak ili održavanje težine. Suština ove dijete jeste da ugljikohidrate sa visokom GI zamijenimo hranom koja sadrži ugljikohidrate sa niskim GI.

PROTUUPALNA DIJETA

Protuupalna dijeta se često preporuča kod pacijenata koji boluju od kroničnih bolesti kao što su alergija, artritis, upalne bolesti crijeva, šećerna bolest, astma, PCOS…itd.

Cilj ove dijete je da se putem prehrane smanji nivo kroničnog upalnog procesa koji je često povezan sa spomenutim kroničnim bolestima, također osigurava unos svih potrebnih hranljivih sastojaka i doprinosi optimalnom zdravlju organizma.

Hrana koja se preporuča kod protuupalne dijete:

 • Riba: losos, haringa, skuša, sardina.
 • Jaja, mlijeko i maslinovo ulje.
 • Integralne žitarice: crni kruh, kuhane žitarice, integralna zobena kaša.
 • Od voća: maline, kupine, jagode, borovnice, višnje, jabuke.
 • Od povrća: paradajz, kelj, špinat, grah, paprika, cikla.
 • Smeđa riža
 • Orašasti plodovi: orasi, lješnjaci, bademi.
 • Tamna čokolada (sa najmanje 70% kakaa)
 • Začini: bijeli luk, đumbir, kurkuma.

KETO DIJETA

Keto ili ketogena dijeta je koncipirana tako da podrazumijeva prehranu namirnicama sa visokim udjelom masti, i jako niskim sadržajem ugljikohidrata. Ketoza predstavlja prirodan proces koji tijelo pokreće u trenucima gladovanja. Za vrijeme ovog procesa proizvodimo ketone, koji nastaju kao posljedica razlaganja masti u jetri. Keto dijeta ima za cilj da tijelo dovede u ovo specifično metaboličko stanje, ne gladovanjem, već smanjenjem unosa ugljikohidrata.

Namirnice koje se preporučaju u Keto dijeti:

 • Meso i jaja – riba, govedina, janjetina, meso peradi.
 • Povrće – špinat, kelj, kupus, brokula, karfiol.
 • Punomasni mliječni proizvodi – kajmak, sir, putar.
 • Koštunjićavo voće i sjemenke –  orasi, sjemenke suncokreta.
 • Avokado i bobice – maline, borovnice i ostale bobice koje imaju manji utjecaj na glikemijski indeks.
 • Zaslađivači – stevia, eritritol.
 • Druge masne namirnice – kokosovo ulje, umaci za salate, zasićene masti itd.

Unos nutrijenata trebao bi biti oko 70% masti, 25% proteina i 5% ugljikohidrata (20-30g dnevno).

NISKO KALORIJSKA DIJETA

Nisko kalorijska dijeta (Low-calorie diets) podrazumijeva unošenje 1000 do 1500 kalorija dnevno. Ovo stvara kalorijski deficit koji dovodi do gubitka kilograma. Može biti učinkovita, ali za provođenje je potrebna i velika disciplina.

Osnovno pravilo ove dijete jeste da imamo pet manjih obroka u toku dana. Naime, na ovaj način dobiva se osjećaj sitosti, a uz to unosimo minimalne količine kalorija.

Dijeta podrazumijeva uglavnom unos mesa, ribe, jaja, zelenog povrća, ulja, kao i mliječnih proizvoda. U minimalnim količinama je dozvoljen unos maslaca i sira i ograničen je unos ugljikohidrata.

U idealnom slučaju, trebalo bi potražiti pomoć nutricioniste ili liječnika kako si ne bi previše ograničavali kalorije ili propustili unijeti bitne hranljive sastojke.

Provođenje dijete bez fizičke aktivnosti zapravo nema nikakvog smisla i obrnuto, dijeta uz fizičku aktivnost daje pravi sinergistički učinak i ubrzava proces rehabilitacije organizma. Učinci fizičke aktivnosti na PCOS su: poboljšanje inzulinske osjetljivosti, obnavljanje ovulacijskih ciklusa, smanjenje kolesterola, poboljšanje tjelesne kondicije.

Mnogi stručnjaci se slažu da je najmanje 150 minuta vježbanja na tjedan idealno. Najbolji rezultati se postižu kada se kombiniraju aerobne aktivnosti i treninzi snage.

Od aerobnih aktivnosti preporuča se brzi hod, trčanje, vožnja bicikla, plivanje. Preporuka je minimum 30 minuta na dan umjerene aerobne aktivnosti, većinu dana u tjednu, ili 3 dana intenzivne aktivnosti u trajanju od 20-ak minuta.

Trening snage se preporuča 2 puta tjedno i podrazumijeva 8 do 12 vježbi težine koje omogućava      10-15 ponavljanja po seriji.

Uz fizičku aktivnost se preporuča i dovoljna količina sna, prestanak pušenja, smanjeni unos alkohola i ukoliko je moguće izbjegavanje stresnih situacija.

Na ovaj način uz prihvaćanje promjena životnih navika možemo u znatnoj mjeri pozitivno utjecati na tok i prognozu bolesti.

D-chiro-inositol

D-chiro-Inozitol je prirodna supstanca, normalno prisutna u našem organizmu i u maloj količini se nalazi i u hrani.

Da bi D-chiro-inozitol nastao u stanici, neophodna je aktivnost enzima epimeraze, koji od mio-inozitola stvara D-chiro-inozitol u potrebnim količinama. Ukoliko funkcija epimeraze nije ispravna (dolazimo do genetske osnove PCOS-a) izostaje nastanak D-chiro-inozitola, a time i ispravan odgovor stanice na djelovanje inzulina.

D-chiro-inozitol je značajan „glasnik“ inzulina u stanici, koji dovodi do izgaranja i skladištenja glukoze u stanici, normalizacije njenog nivoa u krvi, a time i normalizacije nivoa inzulina. Na osnovu toga, smanjuje se period „iscrpljivanja“ beta stanica gušterače uslijed kronično visokog nivoa glukoze kao i rizik za razvoj dijabetes mellitusa tip II.

CHIROFOL® predstavlja inovativni vid terapije PCOS-a.

500 mg D-chiro-inozitola omogućava normalizaciju metabolizma glukoze u organizmu, nivoa muških spolnih hormona, ovulacije, dok su folna kiselina i vitamin B12 neophodni za adekvatnu pripremu i normalan razvoj fetusa tokom trudnoće.

CHIROFOL® je prirodni preparat bez popratnih nuspojava tako da uz primjenu 1 tablete dnevno možete ostvariti samo dobrobit za sebe i svoj organizam. Učinkovitost i sigurnost proizvoda dokazane su mnogobrojnim kliničkim studijama koje potvrđuju da se primjenom CHIROFOL®-a ostvaruje: poboljšanje ovulacije, regulaciju nivoa inzulina, muških spolnih hormona, luteinizirajućeg i folikulostimulirajućeg hormona i glukoze u krvi, regulaciju menstrualnog ciklusa, akni kao i antioksidativni efekt.

Gestacijski Dijabetes Melitus (GDM)

Gestacijski dijabetes melitus je stanje intolerancije na glukozu koje se prvi put javlja i dijagnosticira u trudnoći.

Najčešće se javlja između 24 i 28 tjedna trudnoće.

Faktori rizika za nastajanje Gestacijskog dijabetesa su genetska predispozicija (postojanje dijabetesa u obitelji), starost trudnice (trudnice starije od 25 godina imaju veći rizik), kao i prekomjerna težina.

CHIROFOL® zbog svog mehanizma djelovanja, može preventivno djelovati na razvoj GDM, a kao prirodan preparat može se koristiti sigurno tokom trudnoće uz konzultaciju sa liječnikom.

DIJAGNOSTICIRANJE GDM
 • Svaka glikemija na prazan želudac > 7 mmol/l, i glikemija u bilo kom dobu dana > 11,1 mmol/l.
 • Potrebno je napraviti oralni test opterećenja sa glukozom (oGTT) .
 • Najčešće se radi oGTT sa 100grama glukoze u toku 3 h.
 • Vrijednosti glikemije na početku testa >5.8 ; posle 60 minuta >10.6; posle 120minuta >9.2; i posle 180minuta >8.1 mmol/ l ukazuju na šećernu bolest.
KOMPLIKACIJE GDM

GDM nosi sa sobom i određene komplikacije za majku kao što su: spontani pobačaj i prijevremeni porod, preeklampsija – pojava visokog krvnog tlaka kao i višak proteina u urinu u toku trudnoće, najčešće poslije dvadesetog tjedna trudnoće, kao i pojava učestalih infekcija.

S druge strane u toku GDM postoji mogućnost i razvoja komplikacija koje utječu na plod kao što su: makrosomija (beba teža od 4000g), žutica, oštećenje plućne funkcije, urođene anomalije, intrauterina smrt, itd.

Studije

Učinkovitost dokazana na velikom broju kliničkih studija. CHIROFOL uspostavlja normalnu ovulaciju kod žena sa PCOS-om!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *