Da li je bezbedno prskati se parfemom tamo dole?

Ženska briga broj jedan - neprijatan miris!Bili ste na poslu ceo dan…Za veče planirate uzbudljiv izlazak…

Ili…

Išli ste na jogu i želite da odmah odete sa drugaricama na kafu…

…A bliži se onaj dan u mesecu. Imate grčeve i osećaj kao da je slavina otvorena i da ne možete da je zatvorite.

Gde je sada taj virtuelni tuš?

Nema žene koja nije imala trenutke kao što su ovi. A višestruke ankete nam govore da je ženska briga broj jedan – neprijatan miris.

Ponovljena nanošenja dezodoransa, mirisni losioni prosuti preko gole kože, parfimisanje ručnih zglobova između sastanaka, četkica za zube u donjoj fioci za posle ručka, zubni konac u tašni…

Da li je bezbedno prskati se parfemom tamo dole?Ali šta je sa onim delom dole? Žene žele da se osećaju opušteno i kada nisu same. Ukoliko nema zdravstvenog uzroka, većina manje prijatnih mirisa je normalna pojava, pa ih ne treba smatrati sramnim. S druge strane, želja za osećajem čistoće i svežine je sasvim razumljiva.

Kako žene izlaze na kraj sa neprijatnim mirisima koji su prirodan deo ženine intimne hemije?

Da li je bezbedno parfemisati se dole?

Kada ovo pitate stručnjake, odgovor je vrlo glasno „NE“!

Dženifer Berman, lekarka urolog i doktor ženske seksualne medicine odgovara: „Ženama ne treba da je neprijatno zbog njihovog prirodnog mirisa. Međutim, treba biti oprezan sa korišćenjem parfema „tamo dole“.

Nikako ne traba korsititi proizvode na bazi alkohola! Takođe, pazite na pH proizvoda, da ne bi došlo do suvoće i iritacije… Proizvodi zasnovani na prirodnim supstancama su odlična alternativa koja se dobro uklapa u hemiju ženskog tela bez korišćenja alkohola.”

Dakle, zašto NE parfem?

Proizvodi za intimnu higijenu bez parfemaParfemi se prave od raznih kombinacija uglavnom sintetičkih mirisa i rastvarača. Kombinacija mirisnih nota obezbeđuje jedinstveni miris parfemu, a rastvarači koji se dodaju osiguravaju da koncentracija mirisa ne bude iritantna za kožu. Najčešći rastvarači su etanol (vrsta alkohola) ili mešavina etanola i vode. Tu i jeste problem… ALKOHOL!

Alkohol je poznat iritant, ali generalno ne škodi koži na ostalim delovima našeg tela, zato što je koža manje osetljiva na promene pH i druge iritante iz okoline. Anatomija vulve je sasvim drugačija. To je eko-sistem za sebe, vlažna je, ima drugačiju građu membrana i ima idealni opseg pH koji se mora održavati.

Zato je koža vulve mnogo osetljivija. Pored očiglednog rizika od jakog osećaja peckanja, potencijalni problem kada alkohol dođe u dodir sa vulvom je vulvitis. Vulvitis je tegoba koja ima slične simptome kao vaginitis: nepravilan sekret, svrab, iritacija i neprijatan miris – a baš to je motivacija da žena uopšte upotrebi parfem tamo dole. Pored toga, neuravnotežen pH, ili neželjeni razvoj bakterija mogu da izazovu upalu spoljne oblasti vagine.

Poznati iritanti kao što su sapuni, parfimisani toalet papir, omekšivači rublja, čak i neki sprejovi za žensku higijenu, kao i alkohol mogu zapravo da pogoršaju vaginalni miris i nelagodnost tako što remete hemiju celog pordručja i izazivaju upalu. Štaviše, ako je postojala bilo kakva tegoba na koži kao što su otvorene rane ili perutanje, alkohol može da prodre kroz epidermni sloj i izazove alergijsku reakciju koja je potencijalno mnogo ozbiljnija nego iritacija.

O intimnoj ženskoj higijeni, vagini i najčešćim vaginalnim tegobama i rešenjima napisali smo elektronsku knjigu. Ovde je možete besplatno preuzeti.


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *