Da li muzika u kolima smanjuje stres?

Bilo da ste prekaljeni vozač ili novopečeni vlasnik vozačke, vožnja beogradskim asfaltom ume da bude izuzetno stresna. Saobraćaj u metropoli je po sebi stresan, a kad tome dodamo kišovito vreme, raskopane ulice, i sve te „čari“ Beograda… saobraćaj je, pa – više nego stresan.

Kako smanjiti stres tokom vožnje?

Ne, odmah da vas obavestimo da sedenje na sireni nije rešenje! Jedna od novijih studija upućuje na mogućnost da slušanje opuštajuće muzike tokom vožnje može doprineti rešavanju stresa i, naravno – njegovog negativnog uticaja najpre na srce.

Dokazano je kako je psihološki stres na dnevnoj bazi i te kako rizičan činilac za kardiovaskularne bolesti. Jedan od izvora stresa (tzv. stresora) zasigurno je vožnja, bilo da je reč o stresorima vezanim za gužvu u saobraćaju, bilo da je reč o anksioznosti koja se javlja kod neiskusnih vozača.

Volonterke su učestvovale u dva eksperimenta. U prvom eksperimentu su morale da voze 20 minuta tokom tzv. “špica” 3 kilometra dugu rutu u jednom od najprometnijih delova Marílije u Brazilu. U ovom slučaju muzika tokom vožnje nije puštana. Drugog dana sproveden je novi eksperiment, zapravo isti poput prvog, ali uz malu izmenu – ovaj put je tokom vožnje puštana instrumentalna muzika.

U oba slučaja ispitanice nisu vozile svoje automobile. Ta je mera bila nužna – jer da su volonterke vozile poznate automobile, postojala bi mogućnost da se tokom vožnje smanji stresna situacija.

Za merenje učinka stresa korišćeni su monitori kojima je praćen rad srca u realnome vremenu (tzv. holteri). Analizom dobijenih podataka otkriveno je da je promena srčanog ritma tokom stresne situacije veća ako nema muzike “u pozadini”.

Dakle, kad god sednete u automobil, uključite radio i uživajte u vožnji uz propratnu muziku! Ne želimo da sugerišemo stanicu, to ostavljamo vama! 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *