Da li ste alergični na kondome?

KondomiTegobe u intimnom području – svaki put kada imate seksualni odnos sa zaštitom, imate osećaj peckanja u predelu vagine. Pored toga što to može biti posledica suvoće vagine, može biti i alergijska reakcija na kondom.

Na tržištu ima raznih kondoma. Možete birati između onih sa teksturom, običnih ili sa dodatim ukusom. Bez obzira koji ćete izabrati, svi kondomi su napravljeni od lateks gume, koja odgovara većini tipova kože. Ali, ako vam je koža preosetljiva, može doći do infekcije ili alergije.

Uzrok vaginalne iritacije, osetljivosti i osipa može da bude trenje između lateksa i kože. Ponekad možete osetiti peckanje pri mokrenju.

U nekim slučajevima, lubrikanti (podmazivači) koji se koriste u kondomu možda ne odgovaraju  vašoj koži i mogu da dovedu do infekcije ili alergije. Takođe, možda ste alergični na određenu marku kondoma. Ponekad uzrok nije kondom –
iritaciju može da izazove i nedostatak podmazivanja. Prva mera koja se može preduzeti da bi se eliminisala ova nelagodnost je korišćenje lubrikanta koji sadrži supstance koje pomažu prirodnoj vaginalnoj flori.

U slučaju da se desi vaginalna infekcija ili bilo kakva iritacija posle seksa, odmah se javite lekaru.

Kako lečiti infekciju?

Savetuje se antialergijski tretman za bilo kakvu vrstu iritacije, osećaj peckanja ili osetljivost oko vaginalne oblasti.

Lekar će vam verovatno prepisati antialergijski preparat u obliku antibiotika i masti. Možda će vam dati i lekove protiv bolova. U apotekama i drogerijama možete naći i manje agresivne gelove koje ćete isprobati pre toga.

Nas posebno interesuju vaginalne tegobe – to je oblast u kojoj smo stučni. Ako osetite vaginalni svrab ili neku drugu vaginalnu nelagodnost, pogledajte sami kako možemo da vam pomognemo.

Ovde možete naručiti besplatan uzorak Multi-Gyn ActiGel-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *