Da li ste čuli za vitamin U?

Vitamine definišemo kao esencijalne nutritijente koje ljudski organizam ne može sam sintetisati, već ih moramo uneti putem hrane. Još u osnovnoj školi naučili smo podelu na dve velike grupe: vitamine topljive u vodi (C i B kompleks), kao i vitamine koji se tope u mastima.

Ali, postoji još jedan vitamin koji retko spominjemo, a ima bitnu ulogu u terapiji određenih stanja – reč je o vitaminu U.

Vitamin U (S-metilmetionin, odnosno metilmetioninsulfat) zastupljen je u namirnicama poput repe, kupusa, graška, spanaća, paradajza, špargle, brokolija i sl. Bitno je napomenuti da je nestabilan na visokoj temperaturi, zbog čega termička obrada hrane dovodi do njegove razgradnje.

Postavlja se pitanje zašto je tom vitaminu dodeljen baš simbol „U“? Uzročna povezanost veoma je jednostavna: jedan od glavnih dejstava vitamina U je lečenje čira na želucu (lat. ulcus) pa se slovo „U“ u njegovu nazivu odnosi na njegovu primarnu indikaciju – ulkus.

Sprovedena su brojna istraživanja o delotvornosti neobičnog vitamina U. U jednoj studiji pacijentima koji su bolovali od čira na želucu davali su vitamin U u kao sok od sirovog kupusa, nakon čega je zabeleženo znatno olakšanje bolova. Pretpostavka mehanizma delovanja vitamina U iznesena je u drugoj studiji, u kojoj je dokazano kako vitamin U deaktivira histamin. Naime, histamin je molekul koja igra važnu ulogu u razvoju čira na želucu; dovodi do lučenja želudačnog soka, a potom i do razvoja čira. Vitamin U daje jedan deo svog molekula histaminu, zbog čega histamin postaje neaktivan i ne može više da podstiče lučenje želudačnog soka. Što je manje želudačnog soka, okruženje u želucu je manje kiselo i želudac se brže leči.

Merenjem različitih parametara, u studiji koja se radila na pacovima, dokazano je protivupalnoantioksidativno i antifibrotičko delovanje vitamina U. Ustanovljeno je povećanje nivoa glutationa, smanjenje interleukina i drugih faktora poput faktora tumorskog rasta-β. Dokazani učinci vitamina U otvaraju mogućnost za njegovo korišćenje pre početka terapije valproinska kiselinom s ciljem prevencije oštećenja bubrega.

Zanimljivo je inače da naučnici još nisu otkrili specifično stanje i simptome koji bi bili uzrokovani nedostatkom vitamina U. Uprkos tome, postoji preporučena doza koja iznosi 200 mg vitamina U dnevno.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *