Da li su energetska pića štetna po zdravlje?

Neki tokom leta isključivo uživaju, dok se neki bore sa preostalim ispitima, rade punom parom da očiste godinu, avgustovski i septembarski rok su vrlo blizu… Usled stresa, organizacije vremena i drugih faktora, poput tišine – mnogi uče do sitnih sati, pri čemu konzumiraju energetska pića kako bi ostali budni.

Verovatno i svaki laik zna da ova pića nisu baš najzdravija, ali da „rade posao“. Puna su šećera i zaslađivača, veštačkih aroma…

Ali, jedno prilično sveže istraživanje je ukazalo na alarmantnu informaciju – da ova pića mogu da utiču na rad srca!

U studiji sprovedenoj na Univerzitetu Pacifik učestvovalo je 34 ljudi, starosti od 18 do 40 godina. Oni su konzumirali 0,43 litre energetskog pića ili placebo napitak koji sadrži gaziranu vodu, sok od limete i aromu višnje. Zatim su istraživači merili srčani ritam pomoću standardnog EKG uređaja i krvni pritisak svakih 30 minuta tokom četiri sata, kada su otkrili znatne promene u trajanju kontrakcije srčanih komora.

Konzumiranje placebo pića uzrokovalo je maksimalnu promenu QTc intervala u proseku od 11,9 ms, dok su dva energetska pića dovela do promene od 17,9 do 19,6 ms. Nakon konzumacije energetskih pića, istraživači su ujedno pronašli prosečnu maksimalnu promenu od 3,5 mm Hg u dijastolnom i 4,6 do 6,1 mm Hg u sistolnom krvnom pritisku.

Istraživači navode da su pronašli vezu između konzumiranja energetskih napitaka i promena QT intervala i krvnog pritiska koja se ne može pripisati kofeinu. Sada je potrebno da se istraži određeni sastojak ili kombinacija u različitim vrstama energetskih napitaka koji bi mogli objasniti nalaze ispitivanja.

Energetska pića takođe sadrže taurin.

Taurin je prisutan u poprilično velikim količinama u energetskim pićima, a definitivne posledice još nisu do kraja razjašnjene. Ova supstanca, koja je inače prisutna u hrani, naročito u plodovima mora i mesu, dnevno se unosi od 60 do maksimalno 400 mg, ali u energetskim napicima može da bude zastupljena do 4.000 mg po litru. Taurin je uključen u brojne fiziološke procese u organizmu, a uticaj velikih doza unetih kroz energetska pića još nije dovoljno poznat. Pretpostavlja se da utiče na promenu ponašanja, povećava aktivnost, izaziva poremećaj motorike…

Takođe, kofein u energetskim pićima može dovesti do aritmije.

Sve u svemu – trudite se da uravnotežite bioritam, ranije ležete kako biste bili odmorniji ili naprosto bolje organizujte vreme – tako ćete izbeći uopšte situacije da posegnete za energetskim pićima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *