Da li vašu bebu muče grčevi?

da-li-vasu-bebu-muce-grceviSve bebe plaču, ali ako vaša beba plače duže od tri sata dnevno a pritom nije gladna, žedna ili mokra možete biti sigurni da vašu bebu muče grčevi (infantilne kolike).

Pravi uzrok pojave grčeva kod beba nije u potpunosti razjašnjen. Stručnjaci smatraju da grčevi najverovatnije nastaju zbog nezrelosti bebinih organa za varenje, a nakupljeni vazduh u stomaku izaziva bol i neprijatnost. Gasni džepovi u želucu se jednostavno rešavaju podrigivanjem, dok gasni džepovu i crevima deluju kao „čep“ i na taj način usporavaju varenje.

Postoji i mišljenje da je jedan od uzroka pojave grčeva kod beba “previše uzbuđenja” tokom dana, kada beba sagledava svet oko sebe pa se do kasnog popodneva prezasiti informacijama, a da vazduh u stomaku nastaje kao posledica uzrujanosti (a nije njen uzrok), pa je sigurnost majčinog zagrljaja jedino što pomaže. Ovim teorijama ide u prilog da u zemljama gde se bebe nose u “marami” prvih meseci života, grčevi skoro da se uopšte i ne pojavljuju.

Ono što treba da znate je da grčevi nisu bolest, već ih lekari smatraju šablonom ponašanja vaše bebe.

Grčevi se javljaju obično oko treće nedelje života a prestaju krajem četvrtog meseca (mada sam čula priču mame čije beba i u sedmom mesecu ima grčeve).

Kako prepoznati grčeve?

Veoma lako. Prvi simptom kolika je dug i neutešan, veoma često prodoran plač koji traje satima. Plač počinje obično u isto vreme (kasno poslepodne ili uveče) u toku ili neposredno posle obroka. Beba koju muče grčevi podiže glavu, savija kolena prema stomaku, pravi grimase i zacrveni se u licu. Nekada se grčevi mogu javiti i u toku obroka, kada beba prekida sisanje. Ono što je za malu utehu mamama koje imaju male devojčice je da se grćevi češće javljaju kod dečaka.
Između ovih veoma „burnih“ epizoda, beba lepo jede, napreduje i ne pokazuje znake bolesti.

Kako pomoći bebi koju muče grčevi?

Svaka beba je slučaj za sebe, ali ovo su neki trikovi kojima možete pomoći i sebi i njoj:

  • Zauzmite pravilan položaj dok hranite bebu. Naime, ukoliko bebu postavite uspravno, omogućićete da mleko lakše putuje do njenog stomačića.
  • Nahranite vašu bebu pre nego što izgladni jer ćete na taj način izbeći da beba bude previše halapljiva pa se zbog toga naguta vazduha.
  • Dok hranite bebu, pustite je da češće podriguje. Na taj način će ona izbacivati vazduh koji je progutala.
  • Ako beba jako plače, postavite je da leži potrbuške na vašim grudima (otkucaju srca i rimičnost disanja će je umiriti)
  • Masirajte bebi stomačić. Nežna masaža kružnim pokretima u smeru kazaljke na satu omogućiće pomeranje i izbacivanje gasova. Takođe, može biti korisno da bebinim nožicama izvodite pokrete kao da vozi bicikl.
  • Stavite bebi na stomak toplu oblogu. Možete koristiti toplu pelenu ili termofor.
  • Možete bebi ponuditi čajeve na bazi komorača ili kima. Ukoliko dojite povedite računa o svojoj ishrani, jer namirnice koje nadimaju vas, dalovaće isto i na vašu bebu.

Ako ništa od ovog ne uspe, pokušajte da pustite usisivač, fen ili ventilator blizu bebe koja plače. Mnoge moje poznanice kažu da ih je spasao neki kućni aparat. Jedna od njih je čak bebu nosila u kupatilo i puštala da zvuk mašine za veš umiri bebu. Uspelo joj je.
Skoro sam od jedne drugarice čula da u onim trenucima kada više nije znala šta bi, stavljala svoju devojčicu u sedište i vozila je kolima oko zgrade. Vredi pokušati.

Bilo kako bilo, ono što može da vas uteši je da jednog dana vaša beba više neće imati grčeve. Čim beba poraste i orgnizam se razvije, grčevi će nestati kao rukom odnešeni. Svima vama želim da taj dan što pre dođe.

Srdačno!

Jelena

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *