Da prvi zalogaj bude najzdraviji – ideje za najbolji doručak!

dojenje u javnosti

Doročak je najvažniji!

Više puta smo čuli, još od malih nogu kada smo pomno pratili priče naših baka, o tome kako je doručak najvažniji. I bez šale, samo kad se malo više nego inače posvetite ishrani ujutru, promene koje ćete osetiti su neverovatne.

Pravilan doručak će poslužiti da se osetite lepše, raspoloženije, snažnije, a naravno da će sledstveno tome i vaša linija biti popravljena, i zdravlje generalno govoreći.

Hajde da malo „izmozgamo“ neke ideje za brz i ukusan prvi obrok:

Najpre, i slani i slatki doručak može biti zdrav i obe opcije su u opticaju. Trebalo bi da izbegavate peciva i lisnato testo iz pekara, ali i mesne prerađevine koje sadrže konzervanse i brojne loše sastojke, poput parizera, pašteta i viršli.

Od mnogobrojnih opcija izdvajamo najpre grčki jogurt. Preporučujemo dodatak voća ili eventualno žitarica – držaće vas sitim do ručka.

Za zdrav izvor proteina i mnogih vitamina se takođe preporučuju jaja! Nemojte da vas uplaše uvreženi mitovi o visokoj koncentraciji holesterola u jajima – istraživanja su pokazala da holesterol u ishrani ima znatno manji uticaj na holesterol u krvi nego što se inače to smatra. Jaja sadrže dosta proteina i gotovo svaki nutricionista će vam reći da je to odličan jutarnji izbor. Najbolja su kuvana!

Takođe se trudite da u ishranu izjutra ubacite pšenične klice i integralni hleb, koji su jedan od retki izvora vitamina E koga nema toliko često u ishrani. Birajte hleb koji sadrži cela zrna i integralne sastojke.

Inače, jutro je i najbolje vreme za unos voća! Banane, jagode, jabuke… mnoge interesantne kombinacije su vam dostupne. Najbolje ide u kombinaciji sa grčkim jogurtom ili kefirom.

Kad smo već kod voća – smutiji su pun pogodak! Izlišno je da vam ovde iznosimo predloge, kada se može ukombinovati bukvalno – sve. 🙂 Ubacite omiljene sastojke u blender, ukombinujte sa žitaricama ili organskim mlekom… i samo gledajte kako vremenom kilogrami nestaju.

Sve u svemu, ne zaboravite na važnu stvar – to što ste krenuli da jedete redovno ujutru ne znači i da ste u potpunosti uveli zdrave navike u vašu ishranu. Ali, o tome u nekim narednim blogovima… 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *