Dijabetes i žensko zdravlje

Plavi krug - dijabetesDanas je svetski dan dijabetesa. Iz Udruženja za borbu protiv dijabetesa grada Beograda,”Plavi krug”, i Dijabetološkog saveza Srbije, saopštili su pre par dana da u Srbiji sa dijabetesom živi oko 630.000 osoba, što je oko 8,6% stanovništva. Mnogi znaju, a mnogi ne, koji su simptomi, koji su uzroci, koje su komplikacije… Ovo su vrlo bitne informacije i možete ih naći na sajtu Dijabetološkog saveza Srbije. Ja vam neću o tome pisati.

Pisaću vam o onome o čemu se ne priča tako mnogo, a to je uticaj dijabetesa na žensko zdravlje.

U dijabetesu su nivoi glukoze u krvi povišeni, pa je ovo razlog povišenja nivoa šećera i na površini mukoznih tkiva. Takva tkiva su zbog toga bolja podloga za rast mikroorganizama, naročito gljivica, pa je kod žena koje boluju od dijabetesa vrlo česta pojava gljivične vaginalne infekcije.

Povišen nivo šećera oštećuje krvne sudove, posebno perifernu cirkulaciju. Kako je dobra prokrvljenost neophodna za normalno funkcionisanje svih organa, tako se smanjenjem prokrvljenosti smanjuje i prirodna vlažnost vagine. Suvoća dalje može izazvati neprijatnost u toku seksualnog odnosa i oštećenje tkiva.

Takođe, kod nelečenog dijabetesa može doći do oštećenja nerava, pa se tako i inervacija u intimnoj regiji smanjuje, smanjujući i mogućnost uzbuđenja i vlaženja.

Fluktuacija nivoa šećera u toku menstrualnog ciklusa kod žena je uobičajena pojava koja kod zdravih žena prolazi neopaženo. Međutim, u dijabetesu ova variranja mogu biti značajnija pa je na to potrebno posebno obratiti pažnju. Obično je u nedelji pre menstrualnog krvarenja nivo glukoze u krvi najviši, pa je preporučljivo da se dame tada više fizički aktiviraju i da paze na svoju dijetu kako bi ovaj nivo držale pod kontrolom.

Period menopauze je varljiv. Neki simptomi menopauze slični su simptomima dijabetesa, pa se međusobno mogu maskirati. Iz ovog razloga bitno je u ovom period obratiti pažnju i konsultovati se sa lekarom kako bi se sprečila mogućnost previda bolesti.

Za žene sa dijabetesom koje žele da ostanu u drugom stanju, vrlo je bitno da ovo urade u periodu kada su sigurne da im je dijabetes stabilan i dobro kontrolisan. Razlog ovome je mogućnost poremećaja u rastu u razvoju fetusa već u prvim nedeljama nakon začeća, ukoliko žena ima nekontrolisano visoke nivoe šećera u krvi. Zato, ako imate dijabetes, ne dajte da vam se slučajno desi da zatrudnite. Planirajte.

Gestacioni dijabetes

Dijabetes u trudnoćiKod oko 4% trudnica javlja se gestacioni dijabetes. Ovo je dijabetes koji nastaje zbog drugačije hormonske slike u trudnoći i nestaje odmah nakon porođaja. Ne postoji jasna korelacija između BMI (indeksa telesne težine) ili starosti trudnice i javljanja gestacionog dijabetesa, pa je preporuka da se svim trudnicama, između 24. I 28. nedelje trudnoće uradi test opterećenja glukozom. Ako se na ovom testu pokaže da trudnica ima poremećenu regulaciju glukoze u krvi, savetuje joj se dijeta. U većini slučajeva, dijeta i fizička aktivnost dovoljni su da drže gestacioni dijabetes pod kontrolom. Međutim, ako se u roku od dve nedelje zdravstveno stanje ne reguliše, počinje se sa terapijom insulinom.

Gestacioni dijabetes je znatno bezazleniji od pregestacionog (dijabetesa tipa 1 ili 2 dijagnostikovanog pre trudnoće), prvenstveno iz razloga što se lakše reguliše, drži pod kontrolom i nestane nakon porođaja. Ipak, ukoliko se ne reguliše, može izazvati ozbiljne komplikacije u trudnoći, prilikom porođaja, pa čak i ometati razvoj fetusa.

Povodom svetskog dana dijabetesa, juče je u TC Delta City organizovano besplatno merenje nivoa šećera u krvi. Akciju je organizovalo Udruženje za borbu protiv dijabetesa grada Beograda „Plavi krug“, a učestvovale su i mnoge javne ličnosti.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *