Dođi da te zgromim!

pms i nervozaDrage dame, evo nas opet sa novim temama. Ovoga puta, pozabavićemo se time zašto su žene ponekad ljute i besne a kad ih neko pita zašto, šta im se dogodilo, one ne umeju da objasne.

Da li se nekad i vama desilo da želite da se izvičete i na nekoga „istresete“?

Imale ste naporan dan na poslu, svi su vam seli na glavu, kolege su vas iznervirale, roditelji su vam stali na žulj, prijatelje ne želite ni da čujete ni da vidite, a tek o partneru da i ne govorimo…

Niti ste usamljene niti ste jedine, jer za sve postoji naučno i logično objašnjenje. Osim ako ne znate razlog vaše ljutnje, kada ste obično staloženi i to se po tome prepoznaje („Majo, zaboravila si da mi doneseš ključeve“ naspram „Majo, dođe mi da te zgromim“ a ne umem da objasnim zašto?)

A kad vam kažu: “da nisi u PMS-u?” – tek to vas natera da dodatno proključate.

E pa, nije da mogu da proverim, ali naučnici kažu da sve to zavisi od količina različitih materija koje kruže našim telima, o njihovoj sintezi, o energetskim nivoima i o hormonima koji različito podstiču kruženje tih materija u ženskom organizmu u odnosu na muški.

Zabavno, zapanjujuće ili dosadno?

Postoje biohemijski (enzimski) i hormonski razlozi. Žene, recimo, imaju viši nivo bakra u organizmu, koji utiče na pojačavanje emocija. Tada imamo želju da sve prenaglasimo, svaku stvar preuveličavamo. Muškarci imaju više nivoe cinka. A upravo ovaj „muški“ mineral vam je potreban ukoliko želite da zadržite samokontrolu i suzdržanost. Naravno, ne uzimajte ništa na svoju ruku, ali možda bi bilo korisno da razmislite o suplementima određenih minerala ukoliko smatrate da bi vam pomogli bar u kratkom roku.

Takođe, mesečni ciklus omogućuje disbalans hormona gotovo svakoga dana, jer smo pod značajnim uticajem i estrogena i progesterona. Drugim rečima, odnos ženskih hormona u telu se menja svakodnevno u roku jednog meseca. Kod muškaraca dominira testosteron koji ih čini da se osećaju superiornijim, sigurnijim i bezbednijim. Istina je da smo svi mi pod uticajem i hormona suprotnog pola, ali naše ponašanje uvek zavisi od toga koji su dominantni. A tu su i dnevne/noćne varijacije – pa nije li previše?

Upravo varijacije estrogena pojačavaju nivo gorepomenutog bakra.

Žene se više i izražajnije ljute zato što ih njihova prirodna konstitucija navodi da budu rečitije i da više izražavaju emocije kako bi nadomestile ono što ima fizički nadmoćniji muškarac. U prirodi, žena je ta koja „igra“ na kartu ubeđivanja a muškarac na čistu fizičku snagu. To su činjenice.

Još jedna zanimljivost koju sam onomad videla je tzv. „poza moći“, koju je otkrila psiholog sa Harvarda prilikom svojih istraživanja i namenjena je damama. Radi se o tehnici koja vam može pomoći da podignete nivo svog testosterona za vrtoglavih 20%. Ne znam da li radi, ali vredi pokušati, kao u onoj reklami: „Ne znam za vas, ali mene leđa više ne bole“. Naime, treba da zauzmete „borbenu pozu“, blag raskorak, ruke na kukovima i tako stojite jedno dva minuta pa ko izdrži. Kažu da se nivo hormona stresa, kortizola, tom prilikom smanjuje za 25%. Nemojte, molim vas, ovo pokušavati u javnosti niti da se obratite kolegi, šefu i slično u ovakvom izdanju i kao da ste pošli na bojno polje, jer mislim da bi efekat samo bio suprotan. Ovo može da vam posluži npr. prilikom javnog nastupa, pre nego ćete izaći za govornicu ili pred veći auditorijum, ukoliko imate prilike da držite poslovne prezentacije. Stanite na ovaj način negde gde vas niko ne vidi, u kupatilu i sl. i posle toga, efekat na vaš organizam trebalo bi da bude vidljiv i u vašem ponašanju. Možete ovo probati i ako niste poslovnjak. Ja bih pokušala.

Dakle, udahnite duboko, jedite sveže voće i povrće, dobro se obucite, šetajte po ovim neuobičajeno toplim zimskim danima i ne dajte se iznervirati!

Do sledećeg pisanja, pozdravlja vas

Milica

Fotografija: Evil Erin / Foter.com / CC BY

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *