Dojiti ili ne – pitanje je sad?

U toku je Svetska nedelja dojenja i vreme je da posvetimo više pažnje mamama, onima koje će to uskoro postati, kao i onima koje to planiraju!

Jedna od ključnih stavki najranijeg majčinstva, jedan od najplemenitijih i najzahtevnijih zadataka koje majka obavlja sa bebom jeste dojenje.

Ukoliko razmišljate da li dojiti ili ne, jer ste preplavljeni informacijama iz brižne okoline kao i sa interneta – to je lična odluka. Samo je vi možete doneti.

Mi podsećamo na prednosti dojenja za vas i za bebu.

Prednosti dojenja za vas

Dojenje vam može pomoći da smršate jer sagoreva više kalorija.

Dojenje pomaže kontrakciji materice – oksitocin, neurotransmiter, se luči i tokom dojenja. Podstiče kontrakcije materice i smanjuje krvarenje, pomažući materici da se vrati na prethodnu veličinu.

Majke koje doje imaju manji rizik od postporođajne depresije.  Dojenje se povezuje je sa smanjenim rizikom od raka dojke i jajnika. Dojilje imaju manji rizik od povišenog krvnog pritiska, artritisa, povišenih masnoća u krvi, koronarnih problema, dijabetes tipa 2.

Dojenje je uglavnom besplatno, ako isključimo savetovanja o laktaciji i pumpicu za dojenje. Odabirom dojenja nećete trošiti novac na formulu, provoditi vreme u čišćenju, mešanju i zagrevanju bočica (usred noći ili dana), osmišljavati načine zagrevanja istih dok ste van kuće.

Majčino mleko je uvek na pravoj temperaturi i spremno za piće.

Prednosti dojenja za bebu

Majčino mleko je idealna hrana za bebe. U prvim danima nakon porođaja, vaše grudi proizvode gustu i žućkastu tečnost koja se naziva kolostrum. Bogata je proteinima, malo šećera i puna imunoglobulina – tj vašeg imuniteta koje predajete bebi putem mleka. To je zaista čudesna hrana i ne može se zameniti formulom.

Jedino što vam možda nedostaje u čarobnom mleku je vitamin D. Osim ako imate veoma visok unos (a većina nas nema), vaše mleko neće obezbediti dovoljno. Obično se preporučuje suplementacija vitamina D.

Bebe koje doje imaju manji rizik od mnogih oboljenja, uključujući: infekcije srednjeg uha, gornjih respiratornih puteva, gastrointestinalnih tegoba, alergijskih bolesti poput astme, atopijskog dermatitisa i ekcema.

Bebe koje doje imaju više leptina u svojim sistemima od beba koje se hrane formulom. Leptin je ključni hormon za regulaciju apetita i skladištenje masti. Bebe koje doje samoregulišu unos mleka – jedu samo dok ne utole glad, što im pomaže da razviju obrasce zdrave ishrane.

Sve u svemu, o dojenju možemo da pričamo do sutra. I treba! Bezbroj je korisnih saveta koji mogu mamama olakšati ovaj predivan i prezahtevan proces a mi želimo da budemo tu da pomognemo kroz naše blogove.

Do tada imajte u vidu da je najbolji saveznik vaših grudi za vreme dojenja Multi-Mam linija! Proizvode ove linije, ali i druge korisne informacije možete videti OVDE i, ne treba da napominjemo, nama možete da pišete za sve drugo. 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *