Epiziotomija – može li se izbeći?

izbeći epiziotomijuKroz dobar deo trudnoće išla sam na sjajne vežbe za trudnice, vežbe na kojima sam upoznala puno budućih mama, naučila šta smem a šta ne smem raditi u trudnoći, i spremala se psihički i fizički za porođaj. Iako vas ništa ne može pripremiti za taj trenutak, ipak se osećate mnogo pribranije kada mislite da znate šta da očekujete. Na vežbama smo, između mnogih drugih tema, dotakli i temu epiziotomije. Sve smo se, naravno, nadale da nas neće seći i da ćemo uspeti da se pripremimo, ali je samo mali broj nas imao uspeha u tome. Nego, da počnem od početka.

Šta je epiziotomija?

Epiziotomija je mali rez tkiva koji doktor napravi kako bi se beba lakše rodila. Ovaj mali rez nekad dostigne značajne razmere, kao i komplikacije nakon porođaja. Njegova osnovna svrha je sprečavanje spontanog pucanja međice, koje može doći čak do analnog otvora i time izazvati još veći problem. Epiziotomija se obično vrši blago u stranu, baš da bi se sprečilo centralno pucanje.

Ipak, često ćete na internetu naći zagovornike prirodnog pucanja tkiva – ovakve rane, sudeći po mnogim studijama, zarastaju brže, lakše i sa manje komplikacija nego epiziotomija. Ovo je jedan takav članak i ja imam tendenciju da mu verujem (prvo pravilo wikipedije “Ljudi će verovati svakoj informaciji koja ima naveden izvor”). Prema ovom članku:

  • tkivo puca znatno manje ukoliko se ne zaseče. Zamislite rastegnutu tkaninu – da li će se više pocepati ako je secnete ili ako je pustite da pukne sama (ukoliko uopšte bude pukla)?
  • zarastanje rane je teže i infekcije češće kod epiziotomije nego kod prirodnog pucanja tkiva.
  • prolaps materice i inkontinencija imaju više šanse da se pojave kod žena kod kojih je rađena epiziotomija.
  • pritisak na bebinu glavu se na ovaj način ne olakšava, jer je glava već započela prolaz kroz porođajni put i doživela pun pritisak pre sečenja.
Postoje, naravno, situacije u kojima je epiziotomiju neophodno uraditi, na primer sprečavanje mogućih komplikacija u slučaju da dođe do “zaglavljivanja” bebe u porođajnom kanalu. Ipak, deluje kao da je epiziotomija mnogim doktorima rutinska procedura.

Postoji li način da utičemo na elastičnost perinealnog tkiva (međice)?

Mnoge buduće mame koriste kantarionovo ili specijalna ulja za masažu međice nekoliko nedelja pre porođaja. Sama masaža nema dokazan učinak, ali vežbanje, zdrav život i puno tečnosti i voća sigurno mogu uticati na elastičnost kože uopšte, pa i perinealne regije.

Možete li išta uraditi u toku porođaja da sprečite epiziotomiju?

Sigurno da možete, ali je verovatno jedna od bitnijih stvari dogovor sa doktorom.
Dok sam bila u bolnici čekajući da mi pristigne prinova, imala sam priliku da porazgovaram sa jednom doktorkom koja je zastupnik porođaja u kadi. Kada je, zapravo, bila i moj izbor, ali igrom slučaja nisam dobila šta sam želela. Ipak, dobro je znati da voda u kadi omekša međicu toliko da sečenje skoro nikad nije potrebno, a čak i do pucanja dolazi vrlo retko.
Takođe, često nailazim na savet da se porođaj ne treba vršiti u ležećem položaju, iako je to u Srbiji i dalje standardna procedura i teško da oko toga možete sa bilo kim da se dogovorite (osim porodilišta u Pančevu u kojem možete imati prirodni porođaj). Porođajna sala, položaj porodilje i cela procedura osmišljena je kako bi olakšala posao medicinskom osoblju – jer vi tu obavljate samo mali deo posla.
Sve što sam pročitala ukazuje na to da su indukovani porođaj, porođaj u ležećem položaju kao i nekontrolisano “guranje” u toku porođaja, još neki od uzroka pucanja međice ili potrebe za epiziotomijom. (Što se ovog poslednjeg tiče, ne znam da li iko ko se porađa može sasvim “kontrolisano” da se ponaša u tom trenutku – ja sam gurala kad su mi rekli da guram i to je to 🙂 )

Imale ste epiziotomiju. Kako najlakše da je tretirate?

Prvo što će vam svi doktori reći to je: ne smete da sedite. Ovo je vrlo teško izvesti u trenutku kada morate da dojite dete na svaka 2-3 sata. U ove svrhe izmišljeni su jastuci, stolice i razna druga pomagala… Jako je bitno da vodite računa o higijeni, da biste izbegli infekciju. Pored toga, možemo vam preporučiti Multi-Gyn Komprese – pročitajte više o njima na našem sajtu.

Bilo kako bilo, meni je međica sečena. Kako ste vi prošle i koja je vaša tajna za izbegavanje epiziotomije?
Pozdrav!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *