Gde najčešće grešimo sa dijetama?

Leto je bliže nego što mislimo. A ukoliko bismo krenuli sa pripremama za vitku figuru ili pločice za plažu – dolazi maltene brzim galopom!

Naravno, mnogi se pored češćeg boravka u teretani odlučuju i da srede ishranu. Neretko se dešava da se novom režimu ne pristupi dovoljno studiozno, a sve zarad što bržih rezultata.

Hajde da u ovom blogu popišemo gde se to najčešće greši – i zašto!

Nedovoljan unos masnoće

Masnoća je važan makronutrijent koji vam daje neophodne hranljive materije i pomaže da se osećate sitim. Držite se zdravih mononezasićenih masti koje se nalaze u maslinovim ulju, bademima, maslacu od kikirikija i avokadu.

Preteran unos proteina

Proteini su esencijalni makronutrijenti u cilju gubitka telesne težine. Oni grade mišićnu masu ali ukoliko se prekomerno unosi doprinose dobijanju kilograma.

Izbacivanje čitave grupe namirnica

Mnoge dijete zahtevaju da izbacite čitave grupe: mlečno, žitarice ili meso. Problem kod ovakvih sugestija je da imate povećanu želju za izbačenom grupom namirnica, pa se smorite i izgubite motivaciju. Plus to vas može dovesti do deficijencije nekih nutrijenata, kao na primer vlakana, proteina, kalcijuma itd.

Konzumiranje dijetalnih proizvoda

Pripazite od proizvoda koji su „low-fat“, „bez šećera“ ili „bez glutena“ jer obično, sadrže sastojke sumnjivog porekla kao što su biljna ulja, aspartam i kukuruzni sirup.

Nisu sve kalorije iste

Brojanje kalorija može biti efikasno, ali ne morate biti dijetetičar da znate nije isto uneti 1.500 kalorija čipsa, čokolade i gaziranog pića sa 1.500 kalorija nemasnog mesa, povrća i voća.

Ovom prilikom smo izlistali samo neka od najosnovnijih pravila! Za neka ste možda čuli, ali i da jeste i da niste – zaista je važno s vremena na vreme podsetiti se. Budite spremni za leto – u svakom smislu!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *