Glavobolje sa prvom zuboboljom – kako da se postavimo?

zubobolja kod beba

Nicanje zubića kod bebica može da bude bolna pojava koja će pogoditi kako malce, tako i roditelje.

Poneke bebe se rode sa zubićima, neke ih dobiju oko prve godine života, ali najčešće prvi zubi izbijaju između četvrtog i osmog meseca. Kada zubići krenu da rastu, odnosno izbijaju na površinu – beba je obično razdražljiva i plače, češće nego inače. To je uglavnom reakcija na desni koje neretko postaju otečene i upaljene.

Kako bi se smanjio novonastali pritisak u desnima, bebac će verovatno stavljati u usta sve što mu se nađe pod ručicom. Tako da povedite računa o igračkama koje su namenski napravljene za ovo, i naravno – redovno ih perite, više puta dnevno! Budite spremni i na retku/promenjenu stolicu, koja se takođe može stvoriti i zbog veće količine progutanih slinaca, koje u ovom periodu takođe nešto jače naviru.

Iako nema ustaljenog pravila – najpre se pojavljuju mlečni zubići, najčešće donji pa gornji sekutići.

Pedijatri preporučuju još jednu sjajnu tehniku za smanjivanje prvih bebećih muka – lagana i nežna masaža vrhova nožnih prstića, budući da se tamo nalaze refleksne zone vilice. Možete naneti i razblaženu tinkturu žalfije higijenskim štapićem na površini desni. Već smo bili pričali o specijalnim igračkama – neki pedijatri predlažu da se one rashlade, što će deci dodatno olakšati bolove kada ih budu grickala.

Pored pomenutih saveta – preporučili bismo vam još jedan sjajan proizvod– umirujuće olakšanje za nicanje zuba iz Multi mam kolekcije!

U pitanju je Baby dent gel koji stvara bioaktivni sloj preko desni što smiruje oticanje, trenje i pomaže pri osećaju nelagodnosti. Radi dodatnog umirujućeg efekta predlaže se i držanje u frižideru, a može se naneti direktno na cuclu ili glodalicu.

Naravno – u potpunosti je prilagođen malcima, bezbedan je kad se proguta i ne sadrži šećer, niti bilo koji sastojak koji šteti zubićima!

Za više detalja pogledajte OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *