Gledajte kako se razvija fetus – PreVue 4D Ultrazvuk

Prevue 4d UltrasoundMelody Shiue, industrijski dizajner sa Univerziteta iz Novog Južnog Velsa osmislila je proizvod pod nazivom PreVue. Ovaj uređaj, koji bi bio konstruisan na bazi e-tekstila i najnovije tehnologije rastegljivih ekrana, obavija se u vidu pojasa oko stomaka trudnice, omogućavajući drugim članovima porodice da budu u „kontaktu“ sa fetusom.

PreVue bi vam dao mogućnost da posmatrate kako beba raste u majčinom stomaku, a njegova uloga bi bila značajna i za razumevanje ličnosti bebe. Mogli biste je videti kako se prevrće, zeva, smeje se, i svakim danom se sve više približava trenutku kada ćete je konačno uzeti u naručje.

Za sada, u pitanju je samo vrlo interesantan dizajn koji konkuriše za Australian Design Awards, ciljajući na pozitivan uticaj na raspoloženje majke, ukoliko bi mogla da prati razvoj svog deteta u stomaku. Prevue 4d UltrazvukTakođe, ideja je da se ranijim uspostavljanjem veze sa fetusom, održava i bolja veza nakon rođenja, pa je samim tim zdravija za dete. Takođe, proizvod bi omogućio i ocu da posmatra i prati, i čak komunicira, uspostavlja vezu sa bebom. Fetus bi mogao da raspozna glas majke već od 18. nedelje. Mnoge studije su pokazale da majke koje često za vreme trudnoće pevaju određenu pesmu, kasnije mogu njom da umire bebu kada plače.

Pomoću ovakvog uređaja, majke bi bile u mogućnosti da preko PreVue ekrana posmatraju reakcije bebe na muziku, nežno lupkanje po stomaku i slične stimuluse, i na taj način pospeše adaptivno učenje još dok je beba u materici.

Zvuči kao naučna fantastika, a veliko je pitanje da li će od koncepta preći u proizvod. Verovatno bi mogao da pomogne u smanjenju ili sprečavanju postpartalne depresije, ukoliko majka uspostavi “dobar odnos” sa svojom bebom još pre  njenog rođenja. Nije jasno navedeno na koji način bi ovaj uređaj “skenirao” fetus, ni da li bi snimak bio kontinuiran ili samo povremen, pri čemu bi se digitalna slika u međuvremenu izvlačila iz memorije uređaja, a reagovala na pokrete u stomaku. Neke studije pokazuju da bi prekomerno izlaganje ultrazvuku moglo štetno delovati na fetus, pa verujemo da bi postojalo ograničeno vreme koje bi majke smele da nose PreVue pojas. Možda proizvod pronađe svoje mesto među dijagnostičkim uređajima?

Prevue 4d ultrazvuk - moguća primena u prenatalnoj dijagnostici?Ostaje nam samo da čekamo i vidimo.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *