Gljivice – baš kad ne treba!

dojenje u javnosti

Toplo i vlažno godišnje doba… pojačano znojenje i pojačano stvaranje loja… milje je koji pogoduje razvoju mikroorganizama, pre svega gljivica koje inače vegetiraju na našoj koži.

Jedan od „stanovnika naše kože“ je i Pityriasis versicolor, gljivica koja se u pogodnim uslovima počinje razmožavati i na koži izazivati promene u vidu žućkasto-braonkastih, a ponekada i crvenkastih fleka sa sitnim prašinastim ljuspanjem na površini. Nekada se može javiti i blag svrab. Promene su najčešće na leđima, iako mogu da zahvate i gornji deo grudnog koša, nadlaktice i vrat sa širenjem prema kosmatom delu glave.

Tok bolesti je hroničan, pa se kod osoba koje su sklone gljivicama ove promene na koži često razvijaju u letnim mesecima.

S obzirom na to da ova vrsta gljivica dovodi do prolaznog gubitka pigmentacije, nakon izlečenja često zaostaju bele fleke, koje nakon ponovnog izlaganja suncu opet dobijaju pigment pa se boja kože vraća u normalu.

Ako primetite navedene promne na koži, važno je da se javite svom dermatologu, koji će propisati odgovarajuću terapiju. Lečenje se uglavnom svodi na primenu šampona ili pena za tuširanje koje sadrže antimikotik. Nakon svakog tuširanja važno je promene dobro istrljati peškirom da bi se otklonile ljuspice u kojima se nalazi uzročnik. U slučaju otpornosti na lokalnu terapiju, moraju se uvesti tablete antimikotika. Uz to, u toplom delu godine potrebno je u najvećoj mogućoj meri redukovati predisponirajuće faktore, npr. nošenje sintetičke odeće, izbegavati situacije koje dovode do pojačana znojenja, a posebno javne bazene.

Gljivične infekcije kože koje se jave u toplom delu godine ponekada mogu i pokvariti letnji ugođaj… jer, nažalost, nema leka koji će ih sanirati za nekoliko dana. Zahtevaju dugotrajno lečenje, a mogu imati i faze pogoršanja. Ako primetite ovakve promene, nemojte čekati predugo. Javite se na vreme lekaru da bi se bolest dijagnostikovala i blagovremeno započela odgovarajuća terapija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *