Grickajte zdravo!

zdravo grickajte

Nije potrebno raspravljati na temu ubrzanog ritma života i šta sve iz njega proizilazi. Jedna od stvari je – „poplava“ restorana brze hrane koji nude mahom poprilično nezdrave obroke, koje pregrizemo začas kako bismo imali više vremena da posvetimo poslu.

U ovom blogu predlažemo neke zdravije alternative koje ne zahtevaju nikakvo spremanje i kuvanje!

Ako ste fanovi grickalica (a znamo svi da one i te kako goje, a često se dešava da ne možemo da se zaustavimo kada krenemo da ih jedemo), hajde da ispitamo neke zdravije varijante kojima možemo zameniti čipseve, čokoladice, bombone i druge nezdrave stvari.

Orašasti plodovi – odličan izvor nezasićenih masnih kiselina, belančevina, vitamina i minerala. U kombinaciji sa sušenim voćem, na primer smokvama, grožđem ili kajsijama, mogu da posluže kao zamena za jedan obrok. Posebna vrednost tih plodova leži i u sadržaju minerala (mikroelemenata) i elemenata u tragovima (poput gvožđa, cinka i bakra), koji se svakodnevnom prehranom najčešće unose u manjoj meri. Budući da su to energetski namirnice od izuzetno visoke vrednosti, treba ih konzumirati u manjim količinama.

Dovoljno je dnevno uzeti tri do četiri oraha ili pet do šest badema. Tako da ćemo se sa ovakvim grickalicama možda naučiti i samokontroli! 🙂

Ne zaboravimo na suvo voće!

Dobar je izvor monosaharida, prostih šećera (npr. fruktoze) koji zadovoljavaju želju za slatkim, a da pritom ne dolazi do velikih promena u koncentraciji glukoze u krvi, što takođe nadoknađuje izgubljenu energiju. Osim toga, osećaj sitosti traje duže.

Kada suvo voće uporedimo sa svežim, ono je drugačije samo zato što je dehidratacijom „ostalo“ bez vode, dok je zadržalo minerale, određene vitamine, vlakna i korisne flavonoide koji su smešteni u suvim plodovima, a zbog čega je intenzitet boje, ali i ukusa jači u odnosu na svež plod.

Suvo voće prava je riznica minerala i vitamina A, B i C.

Suvo voće i orašaste plodove možemo i kombinovati sa žitaricama i klicama. A najvažnije od svega – dostupni su tokom cele godine!

Ove namirnice su takođe važan deo mnogih poslastica, tako da – imate više nego dovoljno izbora i načina da ih uključite u svakodnevni bioritam!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *