Herpes – bolje sprečiti, nego lečiti

herpesDrage moje…
Dugo me nije bilo, ali družićemo se malo više u sledećem periodu. Danas ćemo pričati o nečemu o čemu bi svaka žena trebalo da zna. Zašto? Pa zato što smo mi, zbog pogodne anatomije, mnogo podložnije polno prenosivim bolestima nego muškarci. Evo o čemu ćemo pričati…

Šta je herpes, kako se ispoljava? Kako se prenosi? Kako se zaštititi? Kao i kod mnogih drugih polno prenosivih bolesti, mnoga pitanja je nezgodno postaviti roditeljima ili prijateljima, a sa lekarom se o tome priča kada je već kasno za prevenciju.

Herpes je bolest koju izazivaju tipovi virusa HSV-1 i HSV-2. U zavisnosti od toga koji od ova dva tipa virusa je prodro u organizam, bolest se javlja na različitim mestima/organima, i sa različitom težinom. Najčešći oblici su labijalni i genitalni herpes. Ispoljavaju se kao plihovi koji peku ili svrbe, a do kraja bolesti se osuše i otpadnu (spontano ili uz pomoć neke terapije). Labijalni herpes, ili „groznica“,  najčešće je izazvan tipom HSV-1, dok je uzročnik genitalnog, u većini slučajeva, HSV-2. Iako postoje i mnoga druga mesta gde se herpes može javiti, mi ćemo danas pričati samo o ova dva, sa akcentom na – pogodite koji – genitalni.

Ono što je bitno da znate, to je da se od simptoma herpesa možete izlečiti, ali će virus ostati sakriven u vašim nervnim ćelijama i pokušaće da se reaktivira svaki put kada vam imunitet opadne, imate stresan period ili vas neka druga bolest muči. Primarna infekcija obično daje mnogo jače simptome nego bilo koje sledeće izbijanje. Bez obzira na to, da ne biste ceo život nosili ovaj virus sa sobom, prevencija je vrlo bitna, iako se nikad ne možete u potpunosti zaštititi.

Znate li kako se herpes prenosi?

Najlakše se prenosi u toku ispoljavanja simptoma, preko kože ili sluzokože. Ovo znači da se može preneti ljubljenjem, dodirom plihova ili nezaštićenim seksualnim odnosom. Međutim, ni kondom ne može da vas zaštiti u potpunosti, jer ne pokriva kompletnu genitalnu regiju koja dolazi u dodir u toku odnosa. Interesantan je podatak da je ženski kondom bolja zaštita od muškog, jer pokriva ulaz u vaginu. (Iskreno, mislim da kod nas ženski kondom ne može da se nabavi, ali napravićemo malo istraživanje i napisati vam mali članak o tome uskoro.) Pored toga, osoba koja je nosilac herpesa, u periodu kad se bolest ne ispoljava (latentni period) može i dalje biti zarazna. Postoje i situacije kada herpes ne izbije u potpunosti ili daje tegobe slične, npr. gljivičnoj vaginalnoj infekciji, pa osoba nije ni svesna da ima herpes niti da je prenosilac virusa.

Herpes se takođe može prenete vertikalno, sa majke na dete, ukoliko je majka primarnu infekciju “zaradila” u kasnoj trudnoći.

Postoje podaci da je zaraznost kako latentnog, tako i simptomatskog nosioca drastično manja, ukoliko ova osoba koristi antiviralnu terapiju – ali, s obzirom na cenu i toksičnost antivirusnih lekova, mislim da, s praktične strane gledano, ovo nije idealan način prevencije…

Interesantno je da se ova dva tipa virusa, HSV-1 i HSV-2, u neku ruku „isključuju“. Ovo znači da ako vam izađe labijalni herpes, imate mnogo manje šanse da dobijete genitalni. I obrnuto. Kako vam se više sviđa?

Zaključak ove priče nije da nam nema spasa. Šta god da radite, možete ga dobiti – ali smanjite verovatnoću! Zapamtite da je prenosivost herpesa sa muškarca na ženu daleko veća nego sa žene na muškarca. Virusi penetriraju u naš organizam prventstveno putem sluzokože, a kod nas je ta površina mnogo veća. Baš iz ovog razloga, upotreba kondoma drastično smanjuje rizik prenosa sa muškog na ženskog partnera, a nešto manje štiti muškarca od zaražene žene.

Da biste saznali i o drugim polno prenosivim bolestima, preuzmite naše e-izdanje „Šta bi svaka žena trebalo da zna“. Bolje sprečiti – nego lečiti!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *