Higijena bebe – intimna regija

intimna-nega-bebeAko budeš imala sreće da neka malena lepotica raste uz tebe, imaćeš priliku da se susretneš sa pitanjem kako u prvim bebinim danima voditi računa o intimnoj higijeni.

Ako pitaš nadležnog pedijatra, neretko ćeš čuti odgovor tipa: “Pa… normalno”.

Ako pitaš patronažnu sestru prilikom neke od uobičajenih poseta nakon porođaja, saznaćeš njeno lično mišljenje koje će opovrgnuti mišljenje patronažne sestre koju si prethodno pitala.

Ako se informišeš putem interneta, o ovoj temi ćeš imati svašta da pročitaš. Predlažem da, kao i sa drugim informacijama na internetu, budeš obazriva.

Najizvesnije je da ćeš sama, logičkim razmišljanjem doći do odluke o tome kako i šta ćeš preduzimati, često posle saveta neke iskusnije mame.

Ako se tvoja divna beba devojčica tek rodila, onda sam možda baš ja ta iskusnija mama koja će ti dati savet.

Naravno, tvoja odluka biće konačna, a sve što čuješ, naslutiš i pročitaš, samo će ti pomoći da stvoriš sopstvenu rutinu, odgajaš i vaspitavaš svoju princezu na najbolji mogući način.

Za početak

Zbunilo me je kada sam u porodilištu, pored brzih saveta o presvlačenju bebe, čula savet stručnog lica o higijeni bebine regije spoljašnjih genitalnih organa: “Ne dirajte ništa. Samo će se prirodno iščistiti.” Lično mišljenje na tu temu već imam pa mi takav savet nije bio potreban, ali sam odmah pomislila da ima žena koje će to uputstvo slediti bez preispitivanja njegove logike.

Provereno

Ono što treba da sigurno da poštuješ su već proverene preporuke pedijatara:

  • Upotreba čiste vode je osnova.

  • Temperatura vode treba da bude prijatna bebi. Ukoliko nisi sigurna u proveru na sopstvenoj koži, najbolje je da koristiš termometar i podesiš temperaturu na 37 stepeni.

  • Nemoj koristiti sapune, niti druga sredstva za intimnu higijenu, već samo čistu vodu.

Sve bebe devojčice nakon rođenja izvesno vreme imaju sekret, nekad čak i tragove krvi, koje nastaju pod uticajem naših hormona.

Kada je beba na mestu za presvlačenje, ležeći na leđima, blago razmakni velike usne i ukoliko je potrebno nežno, u smeru prema guzi, pređi nakvašenom pelenom kako bi uklonila eventualne bele naslage/sekret. Ako ti je lakše prinesi manju posudu tople vode i komade vate kojom ćeš je brisati umesto pelene. Potrudi se da po koži ne ostavljaš niti vate. Zgodno je napraviti loptice od vate, a možeš pokušati i sa gotovom vatom za skidanje šminke. Umesto vode možeš koristiti fiziološki rastvor. Ima ga u svakoj apoteci, kao veliko, domaće, ekonomično pakovanje.

  • beba-devojcicaUkoliko je beba imala stolicu, obavezno operi ceo preponski deo. Time umanjuješ šansu za razmnožavanje bakterija, gljivica i za nastanak infekcije.

  • Koža bebe je osetljiva i često suva. Poželjno je hraniti je kremama. Doktori imaju različite savete po pitanju mazanja preponske regije bebe, a stručni ljudi su nam ponudili celu paletu kremica za bebe. Napravi pametan izbor ali nemoj preterivati sa količinama koje nanosiš. Dopusti njenoj koži da diše, pogotovo uzimajući u obzir svakodnevni boravak u pelenama.

  • Dobro obriši i osuši kožu blagim tapkanjem nežnim peškirom ili pelenom spoljašnje regije vulve. Nemoj vući, trljati peškirom po koži, jer ćeš tako uništavati prirodnu masnoću kože, a možda je i grebati i iritirati. Tako se može javiti svrab, povećava se mogućnost javljanja alergije i isušuje se prirodna vlažnost.

  • Smer čišćenja nečistoće i sušenja, brisanja uvek je s preda ka pozadi. Nanoseći kremu prati isti smer.

Na posletku, daje se na znanje:

Imaj na umu da su malene devojčice buduće odrasle žene. Nisu neka druga biološka vrsta. Negujmo ih prateći tu logiku.

Pitaj nadležnog pedijatra za savet. Ako nešto nije jasno pitaj opet isto ili drugo stručno lice.

Savete iz tuđih iskustava preispitaj a usvoji tek kada proveriš.

Uvek imaj na umu da svoju princezu spremaš za realan život i ne preteruj sa higijenom kao da je pod staklenim zvonom.

I konačno – veruj svom instinktu!

Puno pozdrava, Goga

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *