Hlamidija – koliko znamo o njoj

Chlamydia TrachomatisDrage moje, dugo se nismo dopisivale. Imam opravdanje: 3.65 kg i 54cm opravdanja! Moje opravdanje trenutno spava, pa sam ugrabila malo vremena da vam se posvetim. Ipak, moram vam reći, iako beba traži svo vreme koje imate, ona vas i dalje ne sprečava da uživate, putujete, družite se. Samo morate prihvatiti da će to biti sa njom i u vreme koje njoj odgovara.

Tako smo nas dvoje svetskih putnika bili na nekim predavanjima pre neki dan. Beba je svašta novo naučila, a ja sam se i podsetila nekih stvari o kojima ću vam danas pisati.

Dakle, na predavanjima je pomenuta hlamidija. Koliko znate o njoj i o opasnostima koje vrebaju usled komplikacija?

Pa da počnemo…

Šta je hlamidija?

Hlamidija je patogena bakterija koja se dobro razvija na sluznicama – vaginalna i analna sluznica, mokraćni kanal, usna duplja, oko… Nije joj potrebno mnogo, pa se lako primi u slučajevima blago poremećene fiziološke flore.

Kako se prenosi?

Najčešće se prenosi seksualnim putem (nezaštićeni seks, uključujući oralni i analni), kao i sa majke na dete prilikom porođaja. Ako se dobro sećam, bebama se nakon porođaja stavljaju antibiotske kapi u oči kako bi se sprečila potencijalna infekcija.

Kako da prepoznate znake infekcije hlamidijom?

Ovde nastaje problem. Hlamidijalna infekcija vagine ili uretre često je asimptomatska. Muškarcima je lakše da primete nešto malo sekreta na vrhu penisa, ili blago peckanje pri uriniranju, ali šta mi žene da radimo kada sekret imamo u svakom slučaju? Najveći broj žena, čim imaju malo pojačan sekret, ubeđene su da je u pitanju kandidijaza, pa se shodno tome i samo-leče. (Ovde moram da vam skrenem pažnju da je bakterijska vaginoza mnogo češća od kandidijaze, pa je ovakva samo-dijagnoza uglavnom pogrešna i vodi produžavanju simptoma i nekad i pogoršanju stanja.) Obratite pažnju na sledeće znake, koji mogu da se jave kao posledica hlamidijalne infekcije:

  • neuobičajen sekret (kvantitet i kvalitet)
  • krvarenje kad mu vreme nije (u sred ciklusa ili u toku/posle seksualnog odnosa, a da vam nije prvi put)
  • bok u toku seksa ili u toku uriniranja
  • bol u donjem delu stomaku

Kako da potvrdite da li je hlamidija u pitanju?

Posetite ginekologa. Uradite bris. Postoje i kućni testovi koji se mogu kupiti u apoteci, ali je njihova pouzdanost nešto manja.

Kakve posledice može imati?

Ukoliko se vaginalna hlamidijalna infekcija kod žena i uretralna infekcija kod muškarca ne leče, mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija. U oba slučaja, komplikacije mogu voditi sterilitetu, biti uzrok vanmaterične trudnoće (ova komplikacija se ne javlja kod muškaraca), kao i upale zglobova poznatije kao reaktivini artritis.

Kako da lečite hlamidijalnu infekciju?

Dobra strana cele ove priče: hlamidija se lako istrebi antibioticima. Međutim, moram vam reći još nešto. Ukoliko infekcija još nije zahvatila dublji deo genitalnog trakta, najjednostavniji i najlakši način da je se rešite, a da pri tome ne dobijete kandidu (koja se mnogim ženama pojavi nakon primene antibiotske terapije), je upotreba Acti-Gela. On će uspostaviti bakterijsku ravnotežu, istrebiti patogene bakterije i sprečiti nastanjenje gljivica. Zvuči savršeno. Ali pazite – ako je infekcija otišla dalje, nemojte se igrati. Uzmite propisane antibiotike, a moja vam je preporuka da uz njih preventivno koristite neki preparat koji sprečava pojavu gljivične infekcije (u Multi-Gyn liniji proizvoda, to je Flora Plus).

Oh da, jasno mi je da tema i nije baš zabavna. Ali je korisna, verujte. Ovde možete naručiti besplatan uzorak Acti-Gela.

A sada odoh da gledam u uspavanog anđela. Vidimo se uskoro uz neku zabavniju temu.

Pozdrav!
Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *