Ideja za zdravu grickalicu!

Orasi su bogati nutritijentima, posebno nezasićenim masnim kiselinama.

Provedene epidemiološke studije pokazuju kako je konzumiranje tih plodova povezano s raznovrsnim pozitivnim efektima na ljudsko zdravlje.

Istraživanja pokazuju kako konzumacija oraha u kombinaciji s ishranom siromašnom zasićenim masnim kiselinama smanjuje verovatnoću od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Jedna studija upravo se bavi istraživanjem uticaja zamene dela dnevnog unosa zasićenih masti istom količinom oraha. Konzumacija oraha u kombinaciji s ishranom siromašnom zasićenim masnim kiselinama rezultovala je sniženjem krvnog pritiska, što je jedan od najvažnijih parametara za predviđanje verovatnoće razvoja neke od brojnih kardiovaskularnih bolesti.

Kod nekih osoba postoji potencijalna veza između konzumacije oraha i supresije rasta karcinoma dojke. Tačnije, može doći do izmene ekspresije gena povezanih s razvojem tumora.

Kao deo kliničkog istraživanja sprovedena je biopsija kod žena s tumorom dojke. Nakon konzumacije oraha otkriveno je da je promenjena ekspresija 456 različitih gena. To istraživanje temeljeno je na istraživanju na miševima, u kojemu je dokazana veza između konzumacije oraha i smanjenja brzine razvoja kancerogenih tkiva. Važno je naglasiti kako ta istraživanja nisu dokaz da su orasi vid antitumorske terapije, nego da postoji veza između njihove konzumacije i smanjenja veličine tumora.

Epidemiološka studija pokazala je kako osobe koje konzumiraju orahe imaju otprilike upola manji rizik od razvoja dijabetesa tipa 2 u poređenju sa osobama koje ih ne konzumiraju. U toj studiji, prosečan dnevni unos oraha iznosio je kašičicu i po. Nedostatak studije je činjenica da je dokaz o unosu oraha i smanjenom riziku od razvoja dijabetesa tipa 2 naveden nezavisno o drugim parametrima, poput indeksa telesne mase, pola, godina i fizičke aktivnosti.

Orasi su bogati polinezasićenim masnim kiselinama, kojih na 29 grama oraha ima čak 13 grama, kao i omega-3 masnim kiselinama. Prehrana koja se temelji na omega-3 masnim kiselinama povezuje se sa smanjenjem udela LDL-a. Osim toga, orasi obiluju antioksidansima i vlaknima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *