Infekcije urinarnog trakta – šta (ne) znamo i kako da se čuvamo?

Verovatno u najviše navrata u ovim našim blogovima apelujemo na značaj intimne nege i higijene čije zapostavljanje može dovesti do brojnih komplikacija i neželjenih pojava.

Ovom prilikom ćemo se baviti urinarnim traktom. Infekcije ovog dela mogu biti posebno opasne, čak i ne zbog intenziteta koliko zbog učestalosti u javljanju.

Od neugodnosti do ozbiljnijih problema ukoliko se prošire po bubrezima i bešici – urinarne infekcije nisu nimalo naivna pojava.

Naravno, da pređemo odmah na simptome – i najpre da naglasimo da se kod različitih ljudi oni drukčije ogledaju. Problem sa mokraćnim kanalima najčešće postoji ukoliko imate čestu potrebu za mokrenjem, pritisak iznad pubične kosti, krv u mokraći, mutan urin jakog mirisa… Nezahvalno je nabrojati sve moguće implikacije, budući da su reakcije do te mere karakteristične od osobe do osobe da bi nešto sigurno bilo izostavljeno.

A koja je najbolja prevencija?

Svaki lekar će vam reći da ona počinje savesnom i adekvatnom intimnom higijenom. Redovno tuširanje sa posebnom pažnjom na genitalno područje, redovna promena tampona.

Takođe treba da se posebno obrati pažnja pri poseti toaletu, naročito pri vršenju velike nužde! Mnoge, ako ne i većina, urinalnih infekcija uzrokovane su rektalnim bakterijama koja pređe u vaginalno područje. Vlažne maramice i asepsol treba da postanu obavezni stanovnici vašeg toaleta.

I, kao što možda pretpostavljate, voda. Mnooogo vode! Pored brojnih drugih blagotvornih dejstava po naš organizam, voda pomaže spiranje bakterije u urinarnom traktu, smanjujući time rizik od urinarnih infekcija. Neki kažu da je dva litra taman, neki manje ili više – u svakom slučaju, neka vam reper za unos vode bude svetlija boja mokraće. Kada je svetlo žute boje, to je znak da unosite dovoljnu količinu!

Ovom prilikom ćemo vam dati još jedan, izuzetno koristan savet iz „naše kuće“. U pitanju su Bio-kult Pro Cyan kapsule! Idealne su u održavanju crevne mikroflore i  sadrže 2 soja probiotskih kultura, ekstrakt brusnice i vitamin A.

Bacite pogled na više detalja OVDE, pitajte ukoliko imate još nekih nedoumica i naravno – vodite računa o intimnoj higijeni!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *