Intimacy Dress – haljina za prisnost

intimacy dressDa li ste čuli za Intimacy Dress?

Umetnički projekat pod ovim nazivom razvio je Studio Roosegaarde. Radi se o odevnom predmetu koji postaje providan kada se uzbudite. Naravno, u pitanju je visoka moda, ona koja je više umetnost nego oblačenje. Možete i pretpostaviti: visoko-tehnološka dostignuća pomešana sa visokom modom… Zvuči li vam kao nešto što bismo obukli za posao?

Haljina je napravljena od elektronskih folija, bežične tehnologije i drugih materijala, koji joj omogućavaju da detektuje vaš ubrzan puls i, kao odgovor, postane providna. Prva verzija izgledala je kao oprema iz SF filmova, dok trenutna 2.0 verzija može da se zamisli na, na primer, Madoni ili Lady Gagi.

Lako je zamisliti situacije u kojima providnost izazvana ubrzanjem pulsa može da bude vrlo nezgodna. Potrčite za prevozom i – opa! – svi mogu da vam vide zadnjicu. Posvađate se sa nekim i – voila! – evo grudi na izvol'te. Čak i da ne postaje potpuno providna, već samo dovoljno da naznači da vam se puls menja, često je i to dovoljno da izazove neprijatnu tišinu ili poteškoće u odnosu sa ljudima. Zamislite kada bi svi znali šta u svakom trenutku osećate? Jesam pobornik “što na umu to na drumu” teorije, ali znaju se neka pravila. Neko vam se sviđa? Pa ne možete mu odmah to reći u lice, mora neki uvod da postoji. Razbesnelo vas je nešto što vam je šef rekao? Valjda mu nećete reći da ništa ne zna.

U svetlu svih onih priča o mobingu i kvarnim načinima dobijanja posla, možda je ova haljina idealna za intervju. Pitaju vas na razgovoru za posao nešto na šta ne znate odgovor? Nema problema, evo, vaša haljina će postati providna pa će svi zaboraviti na pitanje.

Šalu na stranu, čak i kao visoka moda, ne vidim da bi Intimacy Dress mogla da se nosi bilo gde drugde osim na modnoj pisti, gde je povremena gola dojka dozvoljena. Za sada, projekat je bio izložen na preko 15 umetničkih izložbi.

U budućnosti Studio Roosegaarde planira da, u saradnji sa nekom dobrom modnom kućom, izradi liniju odeće, kako za žene, tako i za muškarce, sa elementima Intimacy haljine. Linija za sad ima radni naziv Intimacy 3.0

Jedva čekate, zar ne?

Slika preuzeta sa sajta http://www.studioroosegaarde.net/

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *