Ishrana i zdrav seksualni život

ishrana-i-intimno-zdravljeDrage dame, da li vam je nekada palo na pamet da je uzrok suvoće vaše vagine možda nepravilna ishrana? Istraživanja su pokazala da je, pored uobičajenih uzroka kao što su menopauza, pogrešno održavanje higijene, disfunkcionalnost jajnika i dojenje, poremećaji u ishrani kao što su bulimija i anoreksija, šesti po redu uzročnik suvoće vagine. Čudno, ali čak i preterano vežbanje uz neadekvatnu ishranu može dovesti do toga.

Na ovom mestu sam, pre svega, želela da se podsetimo toga kako nas mediji teraju da budemo “lepe i pod konac mršave”, zanemarujući pritom prirodne potrebe našeg tela za vitaminima, mineralima i prirodnim vlaknima. Od poremećaja ishrane češće pate devojke i to pubertetskog uzrasta ali nije neuobičajena ni kod odraslih osoba. Naročito manekeni i fotomodeli su izloženi torturi kada je ishrana u pitanju, ali može biti u pitanju i vršnjački pritisak, želja za dokazivanjem i sl. Ovi poremećaji počinju naivno ali se završavaju ozbiljno i ako se na vreme ne tretiraju mogu dovesti i do smrtnog ishoda ukoliko indeks telesne mase padne ispod dozvoljenog a organizam ostane bez osnovnih sastojaka za funkcionisanje.

Hajde da razjasnimo razliku između bulimije i anoreksije.

Bulimija je stanje kod kog osoba želi da smrša zarad lepšeg izgleda ali pošto nije u stanju da kontroliše količinu unete hrane (ili tako misli, pošto je ovo psihološki poremećaj) ona izbacuje hranu nasilno izazvanim povraćanjem i stalno pročišćava organizam. Ovakvo ponašanje dovodi do gubitka elektrolita u organizmu, dehidratacije i sl.

Anoreksija je za nijansu manje agresivna (mada, samo na prvi pogled) jer osoba malo jede, uglavnom ne jede meso, jaja, mleko niti bilo šta što smatra da bi je učinilo gojaznom (što je, takođe, najčešće proizvod psihološkog poremećaja).

Ovde se neću baviti psihološkim uzrocima pošto ih može biti mnogo; od lošeg odnosa sa roditeljima u detinjstvu do mnogo težih stanja. Često roditelji svojim ponašanjem, svesno, a najčešće nesvesno, navode svoju decu da počnu da razvijaju simptome poremećaja ishrane tako što stalno kritikuju tuđ izgled ili su opterećeni svakom kalorijom. Statistički, ovo se najviše prenosi sa majke na ćerku, ali nisu isključeni ni drugi faktori. U SAD je u toku nacionalna nedelja borbe protiv poremećaja u ishrani i tamo je to podignuto na nacionalni nivo, dakle, time se bave i država i javni sektor.

Nema potrebe reći da sam sigurna da je takva kampanja potrebna opet i u Srbiji gde su devojke sigurno izložene pritiscima ali se o posledicama uglavnom ćuti. Sve je u “službi lepote”, kao što rekoh. Skeniranjem situacije na internetu, došla sam do zaključka da kod nas ovaj problem i nije toliko važan medijima pošto su o njemu zvanično pisali još 2011. godine i onda tajac. Toliko o tome.

Zapamtite, ovi poremećaji mogu pogoditi svakoga i odražavaju se na sve aspekte vašeg života: socijalni, ekonomski, zdravstveni. Neretko se javljaju depresivna stanja, poremećaji u ljubavnim vezama i seksualnom životu i disfunkcija jer partner ne može da toleriše konstanu negativnu sliku obolelog o svom i tuđem izgledu.

Ako prepoznajete neke od ovih znakova kod bliske osobe, odmah reagujte.

  1. Konstantno drži dijete i priča o ishrani iako je zapravo mršava.
  2. Opsesija kalorijama kao i laganje i varanje sebe i drugih o količini unete hrane.
  3. Odbijanje svake pomoći, konstatacija da je gojazna iako nije, stalni osećaj da je gojazna, preterano vežbanje, drastično mršavljenje, stalna potreba za izbacivanjem hrane.
  4. Samokrična u odabiru odeće i idealnom obliku svog tela.

I još jedna važna stvar, za razliku od anoreksičnih, bulimičari su najčešće naizgled normalne težine ali su njihvovi zubi žuti od konstantnog priliva želudačne kiseline. Takođe izgledaju iscrpljeni i stalno kriju hranu po kućnim ćoškovima, a jedu i noću kad ih niko ne vidi. Onda to poriču.

Ako sam vas barem malo zainteresovala, pronađite podatke na ovu temu jer ih ima dosta i veoma su korisni.

Ne možete naterati osobu da pomogne sebi ali uz ohrabrenje i podršku, svakome se može barem malo pomoći.

Puno vas pozdravljam i podstičem na zdrave navike u ishrani!

Milica

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *