Izazovi novopečene zaposlene mame – posao i dojenje

Uskladiti dojenje i stalan posao je veliki izazov, pa svaka majka razmišlja po sopstvenom nahođenju i ritmu kako da napravi balans – gde, kako i kada da pumpate (kada ste na radnom mestu), koji je najbolji način da skladištite mleko, kako adekvatno očistiti dojke nakon pumpanja, kao i celu aparaturu… Ukoliko se vraćate na posao a ne želite da prekidate dojenje – razmatrate korišćenje pumpice, možda će vam neki od ovih saveta pomoći.

Evo par ideja za sve novopečene radne mame!

  • Već ste upoznati sa činjenicom da vaše grudi proizvode mleko po „tržišnom“ principu ponude i tražnje – što znači da će više mleka biti proizvedeno što se dojke budu više „praznile“. Zato izbegavajte nagle i drastične padove! Nastavite da dojite bebu, makar bilo to i par puta ujutro pre nego što krenete na posao, par puta uveče kada ste stigli kući i eventualno jedanput preko noći. Ili koji god raspored služi vama i odgovara vašoj dinamici! Mic po mic smanjujte tzv. „pumpačke sesije“ i njihovu dužinu – upravo će ovo dati vašem telu i hormonima šansu da se polako prilagode. Budite što dosledniji u rasporedu, koliko god vas obaveze pritiskale.
  • Imajte zalihe pri ruci! Kao zaposlenoj majci koji radi i doji, vašem telu će možda biti potrebno neko vreme da se prilagodi. Imajte pri ruci neophodne stvari kojima ćete zaštititi odeću od neočekivanog curenja, poput jednokratnih jastučića za negu ili sapuna.
  • Možda je i vreme da počnete sa korišćenjem zamrznutog majčinog mleka koje ste možda čuvali! Ove zalihe mogu biti od značajne koristi kako bi vaš bebac i dalje dobijao vaše mleko – čak i kada ga više ne pumpate.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *