Jedite više ako želite manje: Saveti za hranu tokom dijete

Potpuno nam je jasna činjenica da je mršavljenje i vođenje bilo kakvog režima u ovakvom haosu svetskih razmera izuzetno teško. Čak i kad nema epidemije – nedostatak sna, stres, kalorična hrana dostupna 24/7-ništa od toga nam ne ide u prilog.

Stručnjaci su utvrdili da nam se šanse da izgubimo na kilaži povećavaju ukoliko se držimo provereno zdravih namirnica, odnosno onih koje imaju mnoge zdravstvene prednosti.

U ovom tekstu bismo izdvojili nekoliko:

Jabuka na dan može zadržati i kilogram više! Srednja jabuka ima oko devedeset kalorija i pet grama vlakana. Kora od jabuke je bogata urzolinskom kiselinom za koju su studije pokazale da pospešuje sagorevanje masti.

Znamo da je špargla u cenovnom rangu nešto jača pa (nam se) i ne jede se svaki dan. A pomaže protiv nadimanja, ima veliku količinu vlakana i snažna diuretička svojstva. Takođe je bogata drugim značajnim sastojcima, poput vitamina A, C, K, E i B6, ali i folatima, gvožđem, bakrom i proteinima kao I antiksidansima!

Još jedno povrće izuzetno bogato proteinima je i pasulj. Pored proteina, on se sporije vari, te ćete imati duže osećaj sitosti.

Bobičasto voće je odličan izbor – imaju malo kalorija, mnogo vlakana i zadovoljiće vaš poriv za slatkim, a nećete unositi šećer.

Takođe i citrusi. Narandže, limun, grejp… sve ove voćkice imaju visoku koncentraciju vode i vlakana, što vam može smanjiti nivo šećera u krvi.

Dugo se verovalo da su jaja neprijatelji u zdravoj ishrani zbog visokog procenta holesterola u žumancetu, ali i do sada nije pokazano da je konzumiranje jaja dovelo do porasta rizika od srčanih oboljenja. Uostalom, ona su prepuna hranljivih sastojaka – zasićenih proteina i vitamina E.

Zahvaljujući visokom sadržaju proteina i malom procentu šećera, grčki jogurt će vas zasititi i zadovoljiti potrebu za slatkim. U odnosu na ostale jogurte, on sadrži duplo više proteina i barem dvaput manje šećera.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *