Kad creva zastanu…(reč-dve o opstipaciji)

opstipacija

Koliko puta smo doživeli ili čuli od drugih o tegobama pri pražnjenju creva, odnosno da se mučimo sa „zatvorom“?

Opstipacija uglavnom podrazumeva suviše suv sadržaj creva i tegobno pražnjenje, dok neki pak pate od retkih poziva na stolicu. Broj stolica tokom dana zavisi od ishrane i ritma života, ali se procenjuje da je jedna do dve stolice tokom jednog kalendarskog dana normalno pražnjenje.

Kada se dešava akutni zatvor?

Akutan zatvor nastaje naglo i ne traje dugo. Najčešće su to situacije koje iziskuju duže mirovanje/ležanje, putovanja (koja neretko podrazumevaju promenu klime), ali i preduge vožnje. Akutan zatvor je praćen nadutošću trbuha, bolom u stomaku, mukom i/ili povraćanjem. Hroničan zatvor traje dugo, često i godinama.

Najbolji saveznik u borbi protiv opstipacije je svakako zdraviji životni ritam i ishrana obogaćena biljnim vlaknima! Takođe se preporučuje i fizička aktivnost, kao i konzumacija 1,5l vode tokom dana.

A mi bismo vam ovom prilikom takođe preporučili i BEKUNIS – gastrorezistentnu tabletu koja sadrži plod tinevelijske sene i suvi vodeni ekstrakt koji stvaraju laksativni efekat – utiču na motilitet creva i sekreciju unutar njega što omogućava efektno pražnjenje.

O Bekunisu možete pročitati više OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *