Kad oko presuši…

Suze su nam neophodne

Ljudsko oko proizvodnjom suza obezbeđuje stаlnu vlаžnost oka, tako što oblažu površinu oka čime nam omogućavaju jasan vid. Suze sadrže vodu, lipide, mucin, kalijum, natrijum, proteine, antitela, lizozome, glukozu. Pored njihove osnovne uloge u vlaženju oka, štite oko od bakterija i predstavljaju deo imunskog sistema našeg organizma.

Da li ste nekad imali osećaj da nemate suza?

Suvo oko nastaje kada suze ne mogu da adekvatno navlaže naše oko.

Sindrom suvog oka je poremećaj suznog filma izazvan smanjenjem izlučivanja suza ili njihovim povećanim isparavanjem, sa neželjenim promenama sastava suznog filma, što dovodi do oštećenja površine oka.

Suvo oko je veoma neprijatno stanje. Možete osećati stalno simptome ili u određenim situacijama, kada duva vetar, u avionu, u prostorijama sa veštačkom ventilacijom ili nakon dugotrajnog gledanja u kompjuter.

Simptomi:

Glavni simptomi su peckanje, grebanje, crvenilo, osećaj prisustva peska u oku, pojačano suzenje iz oka kao i pojava sekreta u obliku niti. Kako sindrom suvog oka ima uticaj i na kvalitet života, veliki broj pacijenata navodi umor, smanjenje koncentracije, razdražljivost i učestale glavobolje.

Često se dešava da se pacijent javi lekaru sa simptomima pojačanog suzenja oka, a da se uspostavi dijagnoza suvog oka što izgleda krajnje kontradiktorno, naročito za pacijenta. To dolazi zbog toga što usled izmenjenog sastava suza one ne vrše svoju normalnu funkciju, pa organizam povećanom produkcijom suza to pokušava da nadoknadi.

Suvo oko kao sve češći problem modernih tehnologija

Najčešće se sa suvoćom oka susreću nosioci kontaktnih sočiva, ali u poslednjih nekoliko godina problem suvoće oka se udvostručio, te predstavlja jedan od najčešćih problema u oftalmologiji. Tome je u mnogome doprinela stalna upotreba telefona, kompjutera…

Računa se da 20 % ljudi između 30 i 60 godina i 70 % preko 60 godina ima sindrom suvog oka, a samo mali broj njih preduzme nešto da reši taj problem.

Suvo oko se ne može izlečiti, ali se mogu ublažiti simptomi I sprečiti komplikacije.

Štа mogu dа urаdim dа pomognem sebi?

Primаrni tretmаn zа suvo oko je upotrebа veštаčkih suzа.

Ovi proizvodi omogućavaju privremeno olаkšаnje i pružаju vаžnu zаmenu prirodnih suzа kod pаcijenаtа sа nedostаtkom vlažnosti u očima. Možete ih kupiti u apoteci.

BLINK CONTACTS® su veštačke suze namenjene korisnicima kontaktnih sočiva kao i pacijentima sa tegobama izazvanim suvoćom oka .

Pogodne su za upotrebu sa svim vrstama kontaktnih sočiva, bez potrebe za njihovim uklanjanjem iz oka.

BLINK CONTACTS® doprinose povećanju kvaliteta života osoba sa sindromom suvog oka.

Savet : Izbegаvаjte suve uslove i odmorite prilikom obаvljаnjа аktivnosti koje zаhtevаju dа koristite oči duže vreme, kao npr. rad za računarom. Obavezno koristite veštačke suze dok obаvljаte ove poslove. I ne zaboravite da trepćete, jer se tako oko vlaži.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *