Kada se radi Papa test?

Kada se radi Papa test?U prethodnom blogu pisali smo o stanjima na koja rezultati Papa testa mogu da ukažu, kako se Papa test izvodi i koji je njegov značaj. Međutim, u nedostatku slobode da postavimo neka sasvim obična pitanja ginekologu, dešava se da po izlasku iz ginekološke ordinacije razmišljamo o tome zašto je meni zakazan novi Papa test za godinu dana, a mojoj najboljoj drugarici tek za tri!?

Bez odgovora se svakako može, ali…

Kada prvi put treba uraditi  Papa test?

Novije preporuke su da Papa test po prvi put treba uraditi između 18. i 21. godine života, a to pre svega zavisi od stupanja u polne odnose.

Preciznije, prvi Papanikolau test treba uraditi 3 godine od stupanja u polne odnose.

Koliko često treba raditi Papanikolau test?

Papa nalazTrebalo bi da Papa test bude sastavni deo godišnjeg ginekološkog pregleda sve do naše tridesete godine.

Od tridesete se ženama preporučuje da uz Papa test urade i HPV genotipizaciju. Ako je rezultat  HPV testa negativan na prisutnost virusa, a Papa test negativan na promene ćelija, sledeće testiranje se preporučuje tek za tri godine.

Za žene koje ne urade HPV test, sledeći Papa test se može raditi za 2-3 godine, ali samo ako je nalaz poslednja tri Papa testa bio negativan na promene ćelija i ako do tada nisu imale ozbiljnije ginekološke zdravstvene probleme.

Da li Papa test treba da rade samo polno aktivne žene?

Iako se maligne promene epitelnih ćelija grlića materice najviše povezuju sa Humanim papilomavirusom, zabeleženi su i retki slučajevi cervikalnog karcinoma kod žena koje nikada nisu imale polne odnose. Zato se Papa test preporučuje i ženama koje nisu polno aktivne.

Da li papa test treba raditi u poznim godinama?

Iskustvo i statistika ukazuju da se jedan od četiri slučaja karcinoma grlića materice javlja baš kod žena starijih od 65 godina.To i jeste razlog što se Papanikolau test preporučuje svim ženama do 70 godina starosti. Ipak, ako je žena napunila 70 godina i ako su poslednja tri nalaza Papa testa bila u redu, odnosno nalazi su bili u redu u poslednih deset godina, onda više nije neophodno raditi Papa test.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *