Kako na naš organizam utiču temperaturne promene?

temperaturnepromene

Sećate li se onih vremena kada su se godišnja doba smenjivala u skladu sa kalendarom i kada nismo morali da gotovo svake nedelje naizmenično menjamo zimsku, jesenju i prolećnu garderobu?

Iskreno, i mi se sećamo tek kroz izmaglicu! Nove globalne promene kao da su učinile godišnje doba prevaziđenim. Na sedmičnom nivou se nekada događaju temperaturne promene i do 15 stepeni razlike.

Pored toga što ovo i te kako utiče na naš celokupni performans i uznemirava nas – da li ste znali da ovakva “tektonska” pomeranja žive unutar termometra može i te kako uticati na vase zdravlje?

Najpre se događaju meteoropatske reakcije: vrtoglavice, glavobolje i bolovi u kostima, a stručnjaci kraj malih ekrana svako malo upozoravaju da oni sa srčanim oboljenjima posebno obrate pažnju. Takođe, iznenadna zahlađenja mogu olako dovesti do spazama, odnosno skupljanja krvnih sudova koji mogu dovesti do brojnih komplikacija, poput hipertonične krize, a pri težem spazamu povećava se šansa od infarkta mozga. To je glavni rizik od iznenadnog pada temperature, dok nagli vetrovi mogu da utiču na pogoršanje kožnih bolesti.

Naravno, vremenske prilike ipak ne možemo neposredno da promenimo, ali naša moć leži u tome da naš organizam pripremimo za ovakve situacije! Ključ leži u umerenosti – tokom temperaturnih amplitude važno je da ritam ostane umereno istovetan i da ne unosimo previše hrane ili preteramo u fizičkim aktivnostima.

I zato – ne dozvolite da vas stress ponese i vodite računa o vašem životnom ritmu, a naravno, takođe “okrenite igru” i obradujte se sunčanim danima koji nas očekuju kroz par dana!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *