Kako odabrati kolica za bebu?

odri-hepburn-bebi-kolicaMnogi budući roditelji naiđu na pravi problem kada dođe trenutak da se biraju kolica za bebicu koja samo što nije stigla. Traže se saveti po internetu, pitaju se poznanici, prijatelji, gleda se po radnjama. Složićete se da trošak nije mali, te je vrlo bitno odabrati prava kolica koja zadovoljavaju sve postavljene kriterijume. Ali, kako postaviti kriterijume?

Nisu svi, kao ja, bogati sestrama sa ukupno petoro dece, a bez njih je nekad vrlo teško doći do dobrih informacija. Uostalom, moje sestre me znaju, znaju moj stil života, šta će meni najviše trebati i koje su konkretne stvari koje će mi na bebinim kolicima biti bitne.

Ukratko, ono što svi mogu da vam kažu, to je da napravite sebi listu stavki koje su obavezne, kao i listu onih koje bi bilo lepo, ali baš i ne moraju da budu ispunjene…

Razmislite o budžetu

Ako kupujete kolica za prvo dete, a planirate više od jednog, imajte u vidu da je bolje investirati u kvalitetniji proizvod koji će vam duže trajati. Citiraću rečenicu koju sam mnogo puta čula, a ne znam čija je: “Nisam dovoljno bogata da kupujem jeftine stvari”. Zaista. Ipak, obratite pažnju na to šta plaćate: da li plaćate dizajn ili kvalitet izrade, jer u današnje vreme dizajn može višestruko da poveća cenu, iako je nivo kvaliteta vrlo blizak jeftinijim. S druge strane, ako imate da priuštite dodatne novce za izgled kolica, ima toliko fantastičnih modela sa kojima ćete vi i beba zaista biti propraćeni pogledima gde god da prođete. Ali dizajn je samo jedna od stavki, njihova upotrebljivost je mnogo bitnija.

Da li želite da beba bude okrenuta ka vama ili od vas?

Postoje globalne polemike na ovu temu, da li je za bebu dobro da bude okrenuta od vas, ili treba da gleda u vas (dok ne napuni 18 godina 😉 ). Konkretno, studija koja je sprovedena u okviru kampanje “Pričajte sa svojom bebom” (National Literacy Trust i Sutton Trust), izvela je zaključak da roditelji mnogo više pričaju sa svojim bebama kada su okrenute ka njima, nego kada gledaju napred, te da je to povoljnije sa stanovišta razvoja govora. Ne morate me uzeti u obzir, nisam psiholog ni pedijatar, ali evo mog mišljenja: novorođena beba, pa sve do 4-5 meseci, mora da bude okrenuta ka vama. Vi ste joj sve na svetu, ne vidi dalje od vas. Ne treba ni da vidi dalje – vi joj pružate svu podršku i sigurnost koja joj je potrebna. Tako možete da joj pričate, da joj se smejete, da je mazite, pevate joj i uspavljujete je. Kada počne sama da se izvija da vidi i ostatak sveta mimo vas (ovo je individualan trenutak, moj beban je to počeo sa 5 meseci), tada je okrenite na drugu stranu. Ništa to neće škoditi njenom govoru, ona mora da uči i druge stvari da bi imala o čemu da priča! Gledaće i upijaće taj bezbroj informacija koje joj se nude u jednoj običnoj šetnji. Postojaće period prilagođavanja, naravno, kada ćete i vi i beba želeti da nekad bude ovako a nekad onako. Iz tog razloga, moj savet je da uzmete kolica koja mogu lako da se okrenu na jednu i na drugu stranu u toku vožnje. Ova kolica su uvek malo skuplja, ali često su 0+ (mogu da se obore u skroz ležeći položaj), pa nije potrebno da imate posebnu ležaljku za tek rođenog mališana. Ja sam kupila jedna takva kolica i, iako guranje na jednu i na drugu stranu nisu jednako laki, kunem se u njih i ne bih ih menjala ni da mi plate.

Po kakvim putevima ćete se voziti?

Da li su putevi asfaltirani ili ne, da li su puni rupa, koliko će se beba truckati, sve to bi trebalo uzeti u obzir prilikom odabira. Generalno, veći točkovi podnose neravniji teren, dok se manji zaglavljuju. Postoje kolica pravljena za off-road vožnju, sa velikim točkovima i amortizerima. Postoje kolica za džoging, sportska, koja bi vam jednostavno dozvolila da obavite svoje dnevno trčanje gurajući bebu ispred sebe. Vaš stil života – vaš izbor.

Da li vam je veličina bitna?

Veličina kolica, naravno. Ili gepeka. Lifta. Vrata. Ostave ili hodnika u kojima planirate da ih držite kada ste kod kuće. Ma, i veličina stana. Iako je većina liftova kod nas pravljena tako da prosečna kolica mogu da stanu (jedva, uz dizanje dva točka, pomeranje u stranu i slično), desi se da neka malo iskoče iz tih dimenzija. Ulazna vrata zgrada umeju da budu dosta uska, naročito ako su dvostruka a samo se jedno krilo obično otvara. Ovo se meni dogodilo: kolica su šira od jednog krila vrata za par milimetara, pa moram da otvaram dupla vrata svaki put. Takođe, mogu da stanu u gepek samo kada im se skinu veliki točkovi (tek skoro mi je sestra ukazala na mogućnost lakog skidanja i vraćanja točkova koja postoji kod većine modela). Međutim, i dalje ih ne bih menjala.

Birajte jednu spojenu ručku umesto dve!

Ne mogu dovoljno da istaknem značaj jedne ručke u odnosu na dve. Ako ste stalno u pokretu, ako u pokretu pričate telefonom, jedete, pijete… birajte jednu ručku. Drugom rukom možete držati kafu, sladoled, sendvič. Drugom rukom možete vući putnu torbu ili držati veće dete za ruku. Sa jednom, spojenom, ručkom čak mogu i da ih podignem ili spustim za par stepenika jednom rukom, bez straha da će mi ispasti, dok u drugoj držim neke kese ili torbe ili neku od brojnih stvari koje stalno vučem levo-desno.

Da li vam trebaju lakša kolica?

Osnovno pitanje: imate li stepenice koje svakodnevno treba da savladavate? Ako je odgovor “da”, težina kolica vam je vrlo bitna. Ako je odgovor “ne”, ovu stavku možete i da gledate nakon ostalih. Proverite takođe na koji način se sklapaju, da li vam za to treba jedna ili dve ruke, jer će vam to značiti ako ćete morati da ih sklapate držeći bebu u drugoj ruci (ako dosta putujete avionom ili ulazite i izlazite iz prevoza). Za vozove i autobuse dobro je takođe da sklopljena kolica mogu da stoje uspravno.

Velika korpa ispod kolica je odlična stvar

Ponekad, kad beban spava, suprug ostane da ga čuva, a ja hoću da odem u kupovinu, pomislim da povezem njegova kolica samo da bih mogla sve da potrpam u korpu ispod, a ne da tovarim na sebe kao na mazgu. Čak i kad se ne ide u kupovinu: velika pristupačna korpa u koju možete da ubacite kesu, flašicu soka, celu onu plastičnu ciradu za kolica kada očekujete kišu… više se ni ne sećam kako sam ranije izlazila iz kuće bez tog skladištenog prostora, koji sad vučem svuda sa sobom.

Visina dečijeg sedišta

Mnogi bi vam rekli da je ovo bitno, da možete lakše da uzmete bebu i vratite je u kolica, bez preteranog saginjanja, kao i da vam je beba bliže u toku vožnje. S te strane su u pravu, ali ono što ispuštaju iz vida, to je trenutak kad je beba dosta veća, a treba je vaditi i vraćati iz visokog kolica sedišta, umesto da može sam da siđe i popne se. Vagajte, šta vam je bitnije.

Proverite šta još može da se doda na kolica

Razmislite šta vam treba, pa proverite šta kolica koja kupujete imaju od opcija. Da li imaju držač za flašicu (nekad zažalim što je samo jedan jer svoju flašu vode nemam gde da stavim), suncobran, ciradu za kišu, mesto za kačenje igračke, grejače za ruke zimi, itd. Smislite sami šta bi moglo da vam zatreba od dodataka.

To su neka iskustva koja sam ja imala, a na vama je da steknete svoja. Možda vam ovaj tekst pomogne da ne budu loša.

Pozdrav! Lana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *