Kako protiv konstipacije?

Konstipacija je pojam kojim se opisuje izmenjena pokretljivost naših creva – kada je prolaz crevnog sadržaja otežan, a pražnjenje neredovno.

Pitate se, šta dovodi do konstipacije? Kao i za većinu stvari u životu – retko je samo jedan faktor u igri: režim ishrane, slaba konzumacija vode, pojedini lekovi, fizička neaktivnost

Tretmani podrazumevaju najpre promene u ponašanju, počev od ishrane. Uzima se hrana sa više vlakana, preporučuju se citrusi, sušeno voće, čaj od suvih šljiva… Nezaboravite, nagli unos veće količine vlakana može izazvati neke nusefekte, ali o tome ćemo pričati drugom prilikom.

Konstipacija nekad može biti i ozbiljnija, tada svakako preporučujemo posetu lekaru. Poseta podrazumeva pregled rektuma, za slučaj da postoje izrasline. Potrebno je nekad uraditi i dodatne testove, npr. ako postoji krv, nagli gubitak težine ili istorija kancera u porodici u ovom predelu tela… Čest uzrok konstipacije može da bude i tvrda stolica koju je potrebno omekšati.

Predstavićemo ovom prilikom odličan stimulans – Eva/qu supozitorije! One ramekšavaju čep koji je formirala stolica u rektalnoj ampuli i podržavaju brzu i blagu evakuaciju. One deluju isključivo lokalno i ne sadrže laksativne sastojke (pojedini laksativi mogu dovesti do neželjenih sporednih dejstava, kao što su ozbiljna dehidratacija, disbalans elektrolita, kolitis indukovan laksansima itd.).

Kako se Eva/qu koristi?

Izvadite supozitoriju iz hermetičkog pakovanja i umetnite je u anus (otvor pozadi). Uvlačenje je lakše ako se supozitorija prethodno pokvasi vodom. Ukoliko korisnik pati od lezija ili hemoroida, preporučuje se prethodno podmazivanje (lubrikacija) vazelinom, suncokretovim ili maslinovim uljem.

Supozitorija obično dovodi do pokretanja creva u toku nekoliko minuta. Preporuka je da se supozitorija zadrži u rektumu što je duže moguće  (i pored očiglednog nadražaja).


Supozitorije su namenjene isključivo odraslima! Toliko od nas za sada – pišite ukoliko imate više pitanja. 🙂 A detalje možete videti OVDE.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *