KANDIDIJAZA

Gljivične vaginalne infekcije su veoma česta pojava. Prema nekim autorima čine 35% svih vaginalnih infekcija. Najčešći uzročnik gljivičnih vaginalnih infekcija je Candida albicans koja se može naći u dva oblika: blastospore i micelije. Pored nje česte su i infekcije Candidom glabrat-om i Candidom tropicalis. Kandida je uslovno patogena gljivica. Nalazi se i kod žena koje nemaju simptome vaginalne infekcije, kao saprofit. Kod žena koje boluju od diabetes melitusa, kod trudnica, u stanjima imunodeficijencije (AIDS i sl.), nakon kortikosteroidne, imunosupesivne ili antibiotske terapije, poremeti se ravnoteža bakterija i raste količina gljivica. Broj gljivica, hifa i pseudohifa nije uvek u skladu sa jačinom upalne reakcije. Ponekad i mali broj uzročnika izaziva izražene simptome i jaku upalnu reakciju. Rast Candide inhibiraju laktobacili i korinebaterije.
Vaginalana kandidijaza se ne smatra polno prenostivom bolešću. Rast glivica povezuje se promenom nivoa estrogena i zato se najčešće sreće nakon menstrualnog ciklusa, u trudnoći i kod žena koje koriste visoke doze hormonske kontracepcije.
Simptomi vulvovaginalne kandidijaze veoma su slični simptomima drugih vaginalnih infekcija, a to su: svrab, crvenilo, edem, vaginalni iscedak koje je beo, gust, često grudvast i bez posebnog mirisa. pH tog iscedka je uvek ispod 4,5.
Podeliću sa vama slučaj iz moje ordinacije. Trudnica M.N.stara 32 godine imala je česte recidivantne gljivične vaginalne infekcije i pre trudnoće. Koristila je različite preparate, uglavnom samoinicijativno, sa manjim ili većim učinkom, ali onda joj se deslia trudnoća i došal je na prvi pregled. Vaginalnim brisom potrvrđena je infekcija Candidom.
Obzirom na osetljivos prvog trimestra preporučila sam joj terapiju Multi gyn flora plus gelom u trajanju od 5 dana. Kao potpuno prirodni proizvod on je potpuno bezbedan za korišćenje u ranoj trudnoći.Osim bioaktivnog 2QR kompleksa dobijenog iz lekovitog bilja, Multi gyn flora plus sadrži prebiotičku komponentu koja podržava rast dobrih laktobacila. Ovi prebiotici su jedinstvena kombinacija vitamina, aminokiselina i monosaharida koji optimizuju vaginalnu florui imaju sposobnost da blokiraju prijanjanje štetnih bakterija za sluzokožu vagine. Na sledećeoj kontroli pacijetkinja M.N. nije više imala simptome vaginalne infekcije što je odgivarajućim brisom i potvrđeno.

Osim vaginalnih infekcija, Candida može izazvati i oboljenja drugih sluzokoža, kože, noktiju i unutrašnjih organa. Skoro uvek je posledica autoinfekcije tj infekcije gljivicama koje normalno kolonozuju organizam a koje se iz određenog razloga počnu intenzivno razmnožavati. Najčešći uzrok je pad imuniteta, kada organizam nije u stanju da održi populaciju kandide na normalnom nivou. Gljivice imaju veliku sposobnost vezivanja za ćelije sluzokože što je posebno izraženo u prisustvu šećera, ugljen dioksida i nižih  vrednosti pH, odnosno kisele sredine.
U stolici odrasle osobe normalno se nalazi do 20 kolonija Candide. U slučajevima primene antibiotske terapije dolzi do odumiranja dobrih saprofitnih bakterija i do razmnožavanja kolonija Candide. Prateći simptomi koje u praksi srećemo su nadimanje, grćevi u stomaku, neredovne stolice. Probiotici imaju za cilj da sačuvaju mikrobiološku ravnotežu prilikom korišćenja antibiotske terapije, ali i u svim drugim stanjima i oboljenjima gde se očekuje da ova ravnoteža bude narušena.
Pacijentkinja L.A. stara 69 godina, lečena je antibiotskom terapijom po antibiogramu od  urinarne infekcije izazvane E.coli. Akutne tegobe su prestale ali je i dalje imala izvesnih dizuričnih smetnji.  Na kontrolnoj urinokulturi E. coli više nije detektovana ali su izolovane kvasnice. Preporučila sam joj da koristi Bio Kult Candea kapsule tokom
14 dana uz povećan unos uroloških čajeva.  Bio Cult Candea sadrži sedam sojeva korisnih bakterija, ekstrakt belog luka i grejpfruta. Ovi sastojci podržavaju prirodnu odbranu organizma i prekomerni rasta gljivica.Kapsule Bio Kult Candea sadže žive kulture mikroorganizama i zahvaljujući posebnoj kapsuli oni su otporni na želudačnu kiselinu.
Naredna urinokutura pacijetkinje L.A. bila je u potpunosti uredna.

Dr Jasmina Mašović
Specijalista ginekologije i akušerstva – Načelnik polikliničnog dela

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *