Kengur nosiljka ili marama

Nositi sopstvenu bebu u naručju po prvi put, jedno je od najlepših životnih iskustava. Kako vreme prolazi, iako bliskost koja se na taj način stiče sve više jača, povratak u svakodnevnu rutinu (koja je sada dopunjena nizom aktivnosti vezanih za novog mališana) stvara potrebu da Vam ruke budu stalno slobodne. Kupovina, pranje sudova, veša, obavljanje neizbežne papirologije, spremanje hrane i mnoge druge obaveze – neko mora da obavi. Ako ste upravo stigli do te tačke, počećete da razmišljate o kupovini nosiljke za bebu. Napisaću Vam moja iskustva, potkrepljena informacijama koje sam saznala od fizijatara, u literaturi i na internetu.

Fizički razvoj deteta

Stanoje Radulovic PhotoPrva i osnovna stvar: morate obratiti pažnju na fizički razvoj bebe. Nema pogovora da je Vaša blizina bebi najvažnija na svetu. Iz iskustva moje sestre, njena beba je vrlo lako našla sopstveni ritam spavanja u toku dana zahvaljujući marami. Takođe, kažu da bebe koje su često nošene manje pate od grčeva.

Iako je za njen emotivni razvoj mnogo bolje da bude što češće uz Vas, sluša Vaše otkucaje srca, oseća Vaš miris i toplinu Vaše kože na svojoj, mnogi stručnjaci smatraju da su nosiljke loše za fizički razvoj bebe.

Do trećeg meseca (a nekad i duže), beba nema dovoljno jake mišiće vrata, pa nosiljke koje nemaju podršku za glavu nisu pogodne. Diskutabilno je da li su i kengur nosiljke sa podrskom za glavu dobre, dok se dosta stručnjaka slaže da je nošenje bebe u marami u ovom periodu prihvatljivo.

Dok se ne formiraju kukovi, beba ne bi trebala da se postavlja u sedeći položaj. Ovo znači da kengur nosiljka, u kojoj beba uglavnom sedi, nije pogodna dok doktor ne odluči da je pregled kukova uredan. Marama za nošenje bi trebalo da je prihvatljiva, jer ona bebu obavija i pritiska je uz Vas, pa pruža podršku i za leđa i kukove.

Dok beba ne počne sama da se uspravlja u stojeći položaj, noge su prirodno savijene u kukovima. Do tada, bebu ne bi trebalo nositi okrenutu ka napred, jer taj položaj uslovljava ispravljanje nogu u kukovima, što može imati negativne posledice na motorni razvoj.

Za kraj, morate imati u vidu da je svaki oblik nošenja, kao i sedišta za kola i većina kolica ili sedeljki/ležaljki za kuću, neki oblik ograničavanja bebinog kretanja i, na taj način, usporavanja njenog fizičkog razvoja. Iako u prvih par meseci nisu pokretne, bebama je potreban prostor. Mnogi pedijatri tvrde da će se beba osećati bolje kad je ušuškana, bilo u marami na Vašim grudima, uvijena u povoj ili “tesnoj” kolevci. S druge strane, nakon tog prvog perioda koji olakšava prelaz iz tople majčine posteljice u hladan i okrutan svet, fizijatri se slažu da je prostor bebi veoma bitan za otkrivanje sopstvenih motornih funkcija.

Za šta da se odlučite?

Možda sam pristrasna, ali moj savet je da se odlučite za maramu.

  • Postoji mnogo tipova marama: od rastegljivog ili nerastegljivog materijala, sa prstenom ili bez, sa ojačanjem na mestu bebinih leđa ili udubljenjem u koje se beba “ubacuje”… Kod nas sam uspela da nađem samo dva modela: osnovnu maramu od rastegljivog materijala i onu od nerastegljivog. Iako mi se više dopada marama od rastegljivog materijala, jer mi deluje udobnije, nerastegljiva ima dodatne mogućnosti, kao što su nošenje bebe na leđima ili sa strane. Većina kengur nosiljki pravljeno je po istom principu: remeni za ramena i torba u koju ubacujete bebu.
  • Možete nositi bebu u nekoliko položaja prilagođenih njenom uzrastu (u fetus položaju ili u stranu, kao u naručju za novorođenčad, okrenutu ka Vama za malo starije bebe, okrenutu od Vas kad još malo poraste pa joj više niste samo Vi važni, na leđima kada postane teška za nošenje napred…). U marami je čak možete i dojiti. Kengur nosiljka ne nudi toliko mogućnosti i nije dobro u njoj nositi sasvim malu bebu.
  • Marama je uglavnom lako prilagodiva Vama i Vašoj veličini. Ovo znači da prilikom kupovine ne morate paziti na veličinu nosiljke. Nekad kengur nosiljka može biti premala za jednog roditelja ili prevelika za drugog.
  • Marama je mnogo lakša za nošenje. Težina se bolje raspoređuje na leđa pa nema preteranog opterećenja ramena, kao kod kengur nosiljke.
  • Marama je lakša za nošenje i kada nije na Vama. Dok je kengur nosiljka sunđerasta i zauzima dosta prostora, marama se složi, spakuje i može stati u torbu.
  • Osnovni benefit kengur nosiljke je lakoća ubacivanja i dizanja bebe iz nje. Kada je jednom postavite, ovaj proces je vrlo jednostavan. Međutim, čak i ovo je nekim maramama bolje rešeno.

Za šta god da se odlučite, obavezno se uvek pridržavajte uputstva za upotrebu i proveravajte Vašu bebu dok je nosite, da se uverite da joj je udobno i da joj je nosić slobodan.

U sledećem tekstu detaljno ću pisati o svim tipovima marama (koje kod nas ne postoje u prodaji), kako bih Vam približila mane i vrline svih posebnih modela i pomogla Vam da se odlučite i naručite preko interneta onu koja je najbolja za Vas i Vašu bebu. Videćete da su neke od njih “hibridi”: iako su bliži marami nego kengur nosiljci, sadrže neke elemente torbaste nosiljke kako bi olakšali ubacivanje i vađenje bebe, ili vezivanje oko roditelja. Meni je ipak najdraža ona najobičnija – dugačka mekana tkanina koja odlično vrši svoju funkciju.

P.S. Da, na slici stvarno jesmo moja beba i ja 🙂

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *